Специалистите от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предлага у нас

...
Специалистите от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предлага у нас
Коментари Харесай

Експерт-счетоводителите предлагат нов орган за диалог с всички заинтересовани страни

Специалистите от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предлага у нас да бъде основан нов орган за експертен разговор сред всички заинтригувани страни за постигането на координирани дейности в областта на счетоводната промяна.

На конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на УС на ИДЕС Васко Райчев съобщи, че в последното време у нас от време на време се появяват оферти, които касаят финансовото отчитане на предприятията и самостоятелния финансов одит. Според него обаче финансовото отчитането на предприятията и самостоятелният одит, цялата тази среда, би трябвало да бъде прегледана като развой, който да има поредност.

Райчев изясни, че счетоводната промяна у нас се прави, както и в Европа - по силата на европейското законодателство " и притискащи условия ".
По думите му счетоводната промяна би трябвало да се движи вследствие на добре премислен и осъществен развой, в който вземат участие всички заинтригувани страни - министерството на финансите, бизнеса и работодателите, предприятията, държавните органи, регулатори, кредитори, университетските среди, организации и други.

" Всички, които работят с финансовата информация ", изясни Райчев.

Той разяснява и че нито едно дружество не може да съществува единствено, то е подвластно от други условия. Самите предприятия споделят с другите страни посредством " езика на финансите - счетоводството ".

" Финансовото отчитане не би трябвало да се тиражира като административна тежест, а като метод на връзка в света на бизнеса ", посочи още ръководителят на ИДЕС и добави, че колкото по-надеждна е тази връзка, толкоз по-пълноценен е целият развой.

Това е повода от института да оферират у нас да бъде основан нова конструкция, орган, конгрес, където да се води експертен разговор в сферата, тъй че да се вземат най-правилните решения предвид на актуалните трендове.

Зам.-председателят на УС на ИДЕС Велин Филипов от своя страна напомни, че у нас до 2007 година е съществувал Национален съвет по счетоводство, в който той е членувал. По думите му обаче този орган се е изчерпал и в този момент има потребност от нова форма, в която да се реализира разговор сред заинтригуваните страни.

Според участниците в конференцията съществува проблем към националните и интернационалните стандарти за финансово отчитане. Международните стандарти станали доста комплицирани за използване и доста предприятия, които попадали отвън обсега на националните стандарти, към този момент изнемогвали.

" Тази граница би трябвало да се преразгледа ", изрично съобщи Райчев, допълвайки, че това може да стане единствено с градивен разговор.

В тази връзка Филипов уточни, че националните стандарти за финансови доклади са признати през 2002 година и до момента те са претърпели дребни промени, които в действителност не дават отговор на бързоразвиващия се бизнес.
Следователно стандартите трябвало да бъдат изменени. Това обаче не можело да стане единствено от една страна, което поддържа предлагането на експерт-счетоводителите, че има потребност от нова конструкция, която да съгласува другите позиции в сферата.

" Разработването на стандартите не може да се извърши единствено от една страна - нито Министерството на финансите, нито от института. Затова има потребност от общ орган, който хем да ги създава, хем да ги ползва и следи ", уточни той.

Председателят на ИДЕС се разгласи срещу самодейността на работодателите за промени в Закона за счетоводството. " Работодателите излязоха с една самодейност, без да има никаква полемика. Ако имаше орган, въпросът щеше да бъде доста по-добре разпрострат, тъй като както е подложен в този момент, той не е работлив ", съобщи Райчев.

От Института на експерт-счетоводителите са безапелационни, че имат подготвеност да подпомогнем Министерството на финансите като главната фигура, която може да вкара и движи такава промяна.

Райчев добави и че от института още през предходната 2017 година са имали среща със представители на финансовото министерство, които са дали поддръжката си за основаването на подобен общ орган. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР