Специалистите обясняват по-високите цени в малките населени места с разликата

...
Специалистите обясняват по-високите цени в малките населени места с разликата
Коментари Харесай

Каква е причината в малките населени места се плаща повече за храна?


Специалистите изясняват по-високите цени в дребните обитаеми места с разликата в мащабите.

" Когато един търговец осъществя огромни обороти и продава доста от дадена стока, той може да си разреши да образува по-малка надценка, което се отразява на крайната цена. Тя остава ниска и противоположното. Когато даден търговец, изключително в малко обитаемо място, няма по какъв начин да има огромен оборот, обикновено е неговата надценка да бъде по-висока ", уточни пред " Нова тв " ръководителят на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов.

Освен слабата конкуренция в дребното обитаемо място, другата причина за разликата в цените е логистиката.

" Същата разлика може да се види и на по-голямо, държавно равнище. Много белгийци, да вземем за пример, вървят в Германия, с цел да пазарят. Там цените на едни и същи артикули, в един и същи вериги супермаркети са по-ниски поради това, че Германия е по-голяма страна ", прибавя Николов.

Според Комисията по стоковите тържища и борсите в Благоевград заплащат най-висока междинна цена за съществени артикули като ориз - 2.40 лева и сирене - 7.43 лева Захарта, става известно, е най-скъпа в Бургас, а най-евтина - в Пловдив. Разликата в цената на кашкавала сред Хасково, където е най-скъп, и Силистра, където е най-евтин - е повече от 3 лв..

Когато попаднем на по-ниски цени в по-малкото обитаемо място, специалистите предизвестяват, че също би трябвало да имаме едно мислено.

" Понякога ниски цени могат да се реализират посредством компромис в качеството. Тоест, слагате повече вода в саламите или слагате палмова лой в сиренето. Не може да чакаме, че сирене от 5 лв., ще има същото качество. Минималната цена, която отговоря на артикул с дефиницията за сирене, е към 8-9 лв.. Но към момента има доста такива практики, при които тактиката на производителя е да приложи нереално ниска цена и надлежно доста хора се хващат на този трик ", изясни Николов.

Въпреки това доста от потребителите избират да останат на пазар в дребния си град. Защото към сметката прибавят и горивото за път.

Избора си, обобщават специалистите, всеки консуматор би трябвало да образува самичък. С ясното схващане, че качеството постоянно има цена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР