Специалистите непрекъснато изследват странностите на човешкия мозък. Резултатите винаги са

...
Специалистите непрекъснато изследват странностите на човешкия мозък. Резултатите винаги са
Коментари Харесай

Ефектът Струуп ни кара да приемаме мненията като факти

Специалистите непрестанно изследват странностите на човешкия мозък. Резултатите постоянно са забавни, тъй като дават нови познания за процесите, които протичат при мисленето и възприемането на нещата, които чуваме и следим.

Специалисти от Йерусалимския университет са създали забавната тематика за разбиране на обстоятелствата, с които човек се сблъсква по време на спор. Така наречените обстоятелства са в действителност отзиви, изразени от други участници в полемиката.

Всеки интерпретира обстоятелствата съгласно своите визии и това е изцяло обяснимо, не опонира на логиката.

Задълбочено изследване по тематиката дава нова тенденция за размишления. Наблюдава се наклонността хората неумишлено да одобряват тези отзиви, които им импонират, като потвърдени обстоятелства.

Коя е повода за тази настройка?

Това е резултатът Струуп. Той се изяснява по следния метод: в случай че имената на разнообразни цветове са написани в различен цвят, друг от именувания, хората срещат компликация да кажат името на цвета, с който са изписани буквите, тъй като думата посочва различен цвят.

При изследването на университетските учени, участващите в проучването потвърждават, че резултатът Струуп важи и за качествата на хората да откриват истината в разнообразни изказвания.

 Ефектът Струуп

При опита е даден текст, при който се повтарят изказвания като това, че интернет прави хората по-изолирани, или пък ги прави по-социално насочени. Въпросът към тях е кое мнение споделят.

Проведено е и мозъчно наблюдаване, което демонстрира, че участниците в опита реагират на мненията като на обстоятелства.

При различен тест включват диаметрално противоположни изказвания. Едното е, че кориандърът е апетитен, а другото е, че е непоносим на усет. С натискане на бутони с да или не участниците означават своето единодушие или противоречие с изказванието. Резултатът демонстрира, че хората доста по-бързо натискат бутона с да, когато са съгласни с изказванието, без значение дали е позитивно, или негативно.

Изводът е, че когато човек остане правилен на личните си убеждения е мъчно да бъде уверен, че това не са потвърдени обстоятелства, а единствено мнение.

За да се в профил психологическият феномен на предубедеността, се създава метод за справяне с него.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР