Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота,

...
Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота,
Коментари Харесай

Собственици на 5000 частни имота плащат данъци, но не могат да ги ползват

Специалистите на общинското дружество „ Софияплан “ са разпознали 5000 частни парцела, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в планувани зелени пространства. " Това не е необичайно, учудващото е, че толкоз време те не са отчуждавани и остават частни ", разяснява Любо Георгиев, шеф на „ Софияплан “, представен от Радио София.

Той добави, че въпреки и частни, терените в парковете са предпазени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с различен статут). Собствениците не могат да строят, да го дават чартърен, само че заплащат налог. Би трябвало най-малко да са задължени към общината, тъй като те де факто не употребяват парцелите си за частни потребности.

София има потребност от тези зелени площи. Градът е изключително жив в зеленината си. Това е част от градската просвета и качествения живот, добави Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни парцели - по груби сметки – ще са нужни към 2 милиарда лв., което е непостижимо за столичния бюджет.

Специалистите към момента търсят други начини за компенсиране на притежателите на частните парцели в парковете, тъй като посредством възнаграждение с обществени средства е съвсем невероятно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР