Специалистите изтъкват енергийната независимост, високата скорост на достъп, дълготрайността и

...
Специалистите изтъкват енергийната независимост, високата скорост на достъп, дълготрайността и
Коментари Харесай

NRAM памет от нанотръби идва с редица предимства

Специалистите акцентират енергийната самостоятелност, високата скорост на достъп, дълготрайността и ниската консумация на сила, както и по-високата компактност

Принципът на NRAM паметите се основава на позициониране на въглеродни нанотръби

Японската компания Fujitsu ще стартира произвеждане на първите енергонезависими NRAM памети, основани на въглеродни нанотръби, през 2019 година, заяви профилираният източник ServeTheHome.com.
още по тематиката
С проучвания в региона на NRAM, или Nano-RAM, от дълго време се занимава американската компания Nantero. Но преди две години лицензи за комерсиална активност с NRAM памети получиха японските производители Fujitsu Semiconductor и Mie Fujitsu Semiconductor.

Принципът на NRAM паметите се основава на позициониране на въглеродни нанотръби. Ключовият пласт в клетката е масив от стотици нанотръби, преплетени случайно.

Едната стойност на ръководещото напрежение деформира нанотръбите, при което поражда проводяща верига, а другата стойност провокира противоположна дисторция, прекъсвайки веригата. Използването на този механизъм като памет е допустимо, с помощта на обстоятелството, че и в двете положения нанотръбите са постоянни.

Сред преимуществата на NRAM експертите акцентират енергийната самостоятелност, високата скорост на достъп, дълготрайността и ниската консумация на сила по време на интервенциите за четене и запис. Освен това теоретично дребният размер на нанотръбите разрешава реализиране на висока компактност при предпазване на данни.

Първоначалните проекти на Fujitsu плануват NRAM паметите да се създават по 55-нанометра технология, а на по-късен компанията ще премине към 40 нанометров развой. Не се чака NRAM бързо да се наложи като всеобща памет, поради времето, належащо за създаване на пазара и усъвършенстване на производството.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР