Специалисти в областта на информационните технологии, както и водачи на

...
Специалисти в областта на информационните технологии, както и водачи на
Коментари Харесай

Нарушава ли ЦГМ закона с книжни табели по автобуси и трамваи?

Специалисти в региона на осведомителните технологии, както и водачи на трамваи и рейсове от няколко месеца се борят с предписание на Център за градска подвижност, което слага в нарушаване водачите на транспортните средства от всеобщия градски превоз на София.

Става дума за книжните табели с номер на линията, които се намират в долния десен ъгъл на предното стъкло и жаргонно измежду водачите са наричани "некролози " и "парцали ". До разпореждането се стига след серия от тъжби, в това число до Комисия за отбрана от дискриминация от страна на външно за транспортните оператори в София лице, известно с практиката си да "произвежда " и популяризира измежду водачи и ватмани собствен модел книжни табели, които даже и не дават отговор на стандарта, заложен от ЦГМ.



Така наречените "некролози " и "парцали "

За да реализира своите цели, известният от интернет пространството Емо Шиваров даже употребява софийската организация на Съюза на слепите в България. В същото време обаче, транспортните оператори влагат доста средства и запас в оборудването на транспортните средства с LED електронни табели, а експерт в региона на осведомителните системи, който сега поддържа електронните табели и гласовото обявяване на транспортните средства в София, даже създава взаимно с производителите на електронни табели специфичен приспособен шрифт, потвърден в Европа като забележим даже от хора със зрителни увреждания.



Автобус в град Виена

В същото време, наложената и нарушаваща Чл. 105 от ЗДвП книжна табела постоянно не се вижда толкоз добре, колкото електронната, а в тъмната част на деня е изцяло ненужна и безполезна, коментира още експертът, минал образование за обслужване, създаване и софтуерна поддръжка на осведомителни системи за превоза в град Виена, Австрия.



Трамвай по линия 22, на който вместо потребление на електронната табела се слага такава в нарушаване на ЗДвП

Последните опити за преборване на незаконосъобразното предписание на ЦГМ са от преди няколко дни, когато е пуснато следващото предложение за преразглеждане на разпореждането и анулацията му във връзка с транспортните средства, които имат изправни и работещи електронни табели. В писмото си до ЦГМ, експертите ползват материали - шрифтове за номер на линия, документи от производителите, че табелите дават отговор на всички условия към хората с повредено зрение, както и аргументация във връзка с успеваемостта и сигурността на придвижването.



Автобус от градския превоз, с сложени по този начин наречените некролози " и "парцали "

Проверка на Novini.bg сподели, че в Европейските столици на никое място не съществува процедура, когато транспортното средства е оборудвано с електронна маршрутна табела, да се слага спомагателна където и да било в транспортното средство.


Преглед на приспособения шрифт за номер на линията, създаден в синхрон с практиките в Европа
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР