Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри

...
Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри
Коментари Харесай

Учени откриха следи от летящи влечуги, срещали се в Сахара преди 100 милиона години

Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри зъби, които са живели в Сахара преди 100 милиона години, оповестява в. " Дейли мейл ". Фосилите са открити в Африка от интернационален проучвателен екип под управлението на учени от университета Бейлър в Тексас.

Летящите влечуги са имали обсег на крилете 4 метра и са се реели над речни екосистеми, които по това време са съществували в Сахара. Въпросните птерозаври са загребвали риби с крилете си и са ги улавяли с острите си зъби във въздуха.

Учените разпознали три нови типа въз основа на части от челюсти със зъби, открити от миньори в селището Бегаа в Югоизточно Мароко.

" Фосилите от птерозаври са изкючително редки, като множеството от тях са открити в Европа, Южна Америка и Азия - съобщи ръководителката на проучването Меган Джейкъбс от университета Бейлър. - Новите находки хвърлят светлина върху света на птерозаврите през кредата в Африка. "

Специалистите открили, че птерозаврите в Африка са били сходни с тези на други места по света, само че не и идентични с тях - ловували са риба, която била в извънредно огромно обилие.

" Като си има поради, че става въпрос за едри животни, телесното им тегло е било малко - разясни Джейкъбс. - Костите им са били тънки като лист хартия и кухи като тези на птиците. Това им е разрешавало да се повдигнат във въздуха макар огромните си размери. Птерозаврите са прелитали сред Южна Америка и Африка по същия метод, както през днешния ден това вършат кондорите и албатросите. "

Фосили от единия от типовете - Anhanguera, по-рано са били открити само в Бразилия, а от типа Ornithocheirus - в Англия и Централна Азия. Резултатите от проучването са оповестени в Cretaceous Research.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР