Специалисти са открили фрагменти от вируса на маймунската шарка в

...
Специалисти са открили фрагменти от вируса на маймунската шарка в
Коментари Харесай

ДНК от маймунска шарка е открита в малко проби семенна течност

Специалисти са разкрили фрагменти от вируса на маймунската шарка в спермата на няколко пациенти в Италия и това повдига въпроса дали е допустимо предаването на заболяването по сексуален път, съобщи Ройтерс.

Известно е, че вирусът на маймунската шарка се популяризира посредством непосредствен контакт със инфектирания човек - по дихателен път и от лезиите по кожата. Много от сегашните доказани случаи са измежду полови сътрудници, които са имали непосредствен контакт. 

При излъчените по сексуален път заболявания като СПИН, хламидия, сифилис обаче патогените минават през семенната течност, вагинален секрет или други телесни течности. 

Учени от инфекционната болничното заведение и институт " Спаланцани " в Рим оповестиха за първи път, че са разкрили вируса на маймунската шарка в спермата на четирима пациенти в обява на 2 юни. Оттогава са открили, че семенната течност на шестима от седмина пациенти в болничното заведение съдържа генетичен материал на вируса. За едната проба, тествана лабораторно, има доказателства, че вирусът в семенната течност може да болести различен човек и да се репликира. 

Тези данни, които са показани за издание, не са задоволително доказателство, че биологичните характерности на вируса са се трансформирали, тъй че методът му на предаване да е еволюирал, съобщи пред Ройтерс генералният шеф на института Франческо Вая.

" Въпреки това... съществуването на заразен вирус в спермата е фактор, който накланя везните мощно в интерес на хипотезата, че половият път е един от методите, по които се предава този вирус ", добави той.

Вая съобщи, че Световната здравна организация е била известена за тези открития. 

От началото на май към 30 страни, най-вече в Европа, са съобщили за повече от 1300 случая на вирусното заболяване. Повечето са регистрирани при хомосексуални мъже. 

Епидемията провокира безпокойствие, защото вирусът рядко се среща отвън Африка, където е ендемичен, а множеството случаи не са свързани с пътешестване до континента. Учените се пробват да схванат каква е повода за актуалната зараза, какъв е нейният генезис и дали нещо във вируса се е трансформирало.

В настрана известие, оповестено в интернет на 6 юни и което следва да бъде рецензирано, немски учени пишат, че са разкрили вирусна ДНК  в спермата на двама пациенти в страната.

Откриването на вирусна ДНК не значи безусловно съществуване на заразен вирус, сподели Карлос Малукер де Мотес, който управлява изследователска група, учеща биологията на вируса на вариолата в университета в Съри.

Анализ на английски откриватели откри, че в спермата може да бъде открита вирусна ДНК от редица разнообразни вируси, в това число вируса Зика, само че не е ясно дали съществуването на генетичен материал усилва риска от предаване на инфекцията по сексуален път.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР