Специалисти по здравословно хранене предупреждават, че не всички храни в

...
Специалисти по здравословно хранене предупреждават, че не всички храни в
Коментари Харесай

Храните, които никога не бива да се претоплят

Специалисти по здравословно хранене предизвестяват, че не всички храни в ежедневното ни меню могат да се подлагат на повторна термична обработка. Такава храна освен губи своите потребни и хранителни свойства, само че може и да навреди на стомаха и здравето ни, предизвестява zdrave.to.

Никога не загрявайте наново ястия на основата на яйца . Те освен че бързо губят всички свои потребни свойства, само че и получават нездравословни качества заради появяването на канцерогенни и токсични субстанции. Затова омлетите и бърканите яйца би трябвало да се подготвят преди всяко хранене, а варените яйца съвършено ще добавят доста салати и сандвичи, които би трябвало да се употребяват незабавно след готвене.

Ястията с добавка от целина са освен вкусни, само че и здравословни. Въпреки това при многократна термична обработка някои от детайлите, съдържащи се в целината, трансформират структурата си и стават канцерогенни. Решението: доста крем-супи на основата на целина са вкусни също и студени.

Спанакът е наложителен в диетата на хората, които се придържат към правилата на здравословното хранене. При неведнъж загряване обаче нитратите, които могат да се съдържат в листата им, се трансформират в нитрити и нитрозамини. Последните имат гибелен резултат върху стомашната ферментация и храносмилането.

Най-добре е да употребявате спанака в смутита, сандвичи и салати, с цел да извлечете най-много изгода за организма и здравето си.

Претоплените картофи губят както усета си, по този начин и здравословните си качества. И в случай че ги съхранявате погрешно при стайна температура и във фолио, могат да причинят ботулизъм, споделят експертите по хранене от “Граници на здравето”.

Яжте гювечите и пюретата незабавно след приготвянето им. Ако останат варени картофи, можете да ги употребявате за подготвяне на вкусни и засищащи салати или студени супи.

Не се предлага повторното загряване на пилешко месо , защото такива дейности трансформират структурата на протеините и това може да повлияе неподходящо на храносмилането, трансформирайки месото в сложна за асимилиране храна.

От останките на вареното или печеното пилешко месо, котлети и пържоли може да си приготвите вкусни салати или сандвичи.

Цвеклото е неповторим артикул, който не губи потребните си свойства по време на първичната термична обработка, тъкмо както и доматите. Но повторното загряване доста утежнява потребните свойства на тази коренова просвета.

За да извлечете максимума от този потребен зарзават, прибавете вареното цвекло към салати, а суровото цвекло - към разнообразни коктейли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР