Специалисти откриха в Антарктида останки от жаба, живяла преди 40

...
Специалисти откриха в Антарктида останки от жаба, живяла преди 40
Коментари Харесай

Учени откриха останки от жаба на 40 млн. години в Антарктида

Специалисти откриха в Антарктида остатъци от жаба, живяла преди 40 милиона години, т.е. през интервал, когато климатът на замръзналия континент е бил напълно друг, оповестява в. " Дейли мейл ".

Останките са открити на остров Сиймор край Антарктическия полуостров. Екипът под управлението на Томас Мьорс от Шведския природонаучен музей се натъкнал на череп и тазобедрена става от жаба, за която се счита, че е от семейство Calyptocephalellidae.

Този тип жаби се среща и през днешния ден в Южна Америка, по-специално в региони в Чили, където климатът е топъл и мокър.

Малко евентуално е през днешния ден жаба да оцелее дълго в мразовития мраз в Антарктида, само че находката хвърля светлина какъв брой е траял отличаващият с разнообразни от днешните температури интервал там. " Въпросът е какъв брой студено е било и какви типове са живели на континента, когато ледената завивка е почнала да се образува там - разясни Мьорс. - Въпросната жаба е следващото удостоверение, че по това време, най-малко край Антарктическия полуостров към момента е имало подобаващ хабитат за студенокръвни животни, като влечуги и земноводни. "

Учените считат, че в предишното Антарктида е била част от суперконтинента Пангея, който включвал също Австралия и Южна Америка. По това време районът бил затрупан с дъждовни гори, сходни с днешните в Нова Зеландия. В горите евентуално са живели разнообразни от срещащите се през днешния ден в Антарктида типове. В рамките на предходни проучвания бяха открити зъби от торбести животни, живели през интервала, предшестващ замръзването на континента, само че съгласно Мьорс до момента учени не бяха попадали на фосили от жаба. Преди към 34 милиона години Пангея почнала да се разделя и Антарктида почнала да се охлажда и да образува ледници, които са негостоприемни за множеството форми онлайн. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР