Специалисти от Залцбургския институт Елиът и Херберт фон Караян започват

...
Специалисти от Залцбургския институт Елиът и Херберт фон Караян започват
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще замести Бетовен

Специалисти от Залцбургския институт " Елиът и Херберт декор Караян " стартират да пишат компютърен логаритъм за изкуствен интелект, благодарение на който да бъде приключена Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Световната премиера на творбата ще е в Бон през 2020 година - по време на празниците по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор.

Върху плана към този момент няколко месеца работи интернационален креативен екип от композитори, музиковеди и експерти по информатика. Заложени са спецификите на музиката, създавана от Бетовен, с цел да бъдат възобновени с по-висока меродавност пропуснатите фрагменти от незавършената симфония, отбелязва неделното издание на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

" Все още не се знае какво ще се получи ", показа шефът на института " Караян " Матиас Рьодер. Според него към този момент ИИ е като малко дете, което изследва света на Бетовен.

Германският композитор стартира да написа своята Десета симфония още преди да приключи Деветата. По нормалния си фасон нахвърля записките си за нея в разнообразни работни тетрадки. Известни са над 50 обособени фрагмента от Десетата симфония, в които няма повече от 30 непрекъснати такта. Специалистите обаче считат, че те дават задоволителна изясненост за желанията на композитора.

През 80-те години на предишния век британският композитор Бари Купър е направил опит да възвърне незавършената симфония, само че неговият вид е бил признат скептично от музикалните експерти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР