Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това

...
Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това
Коментари Харесай

Млад мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава намеса в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха напълно актуализирани, според най-високите стандарти за осъществяване на сходен вид интервенции и в унисон с развиването на трансплантационната стратегия.
Реципиентът е 36-годишен мъж в последна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 43 години.
Това е една от най-тежките и комплицирани чернодробни трансплантации, които сме правили досега. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен аероплан до Варна и оттова с кола за спешна помощ и полицейски конвой до Силистра, разяснява професор Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Той изрече своята признателност към управлението и екипите на болничното заведение в Силистра за основаната съвършена организация при осъществяване на експлатацията.
Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е много по-продължително от стандартите, по които работим – поради огромната кръвозагуба, нарушаванията в кръвосъсирването и така нататък Реципиентът беше в доста тежко положение, с съпътстващи болести, които също утежняваха обстановката. Тук е мястото да отбележа съвършената работа на сътрудниците от анестезиологичния екип – освен по време на интервенцията, само че и в първата сериозна нощ след нея, заяви проф. Владов.
Засега положението на пациента е устойчиво, екстубиран е, контактен и съответен. Предстои му дълъг следоперативен интервал на възобновяване, само че уповавам се, че всичко ще протече по разпоредбите, сподели още проф. Владов.
Ръководството на болничното заведение изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност и към екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция, която дава опция и на медицинските екипи да изпълнят съответно своите отговорности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР