Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в
Коментари Харесай

Лекари от ВМА обмениха идеи с италианските си колеги

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещаване в Университетската болница „ Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия.

Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по рекомендация на италианската страна – двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог.

Нашите експерти бяха посрещнати от целия ръб на шефовете и ръководителите на департаментите, които са се занимавали директно с COVID-19, разясни генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Италианските лекари са споделили своя опит от приемането на първия пациент с новия ковид на 21 февруари. Той е постъпил в незабавното звено на болничното заведение. От презентацията на ръководителя на този департамент професор Стефано Берлини излиза наяве, че организацията на отделението прилича на тази във ВМА – с двоен триаж.

Има някои разлики, които съгласно нас е потребно да се вкарат и в България във връзка с триажирането на тези заболели: с изключение на измерването на температура – ехографско проучване на белия дроб, а при заподозиране – рентгенография и скенер. Разбира се и хематологични и биохимични проучвания, насочващи към самото заболяване, разясни още началникът на ВМА по време на брифинга на Националния действен щаб.

В „ Сан Матео” е основана съвършена организация за диагностицирането – за към час и половина излиза резултатът на PCR-теста. Вирусологичната им лаборатория е с голям капацитет, с трета степен на отбрана и със лична технология за производство на проби. Обменени са хрумвания в тази тенденция и следва ВМА да подмише контракт за съвместен продан на технологии и хрумвания с италианската университетска болница.

Интересни обстоятелства към лекуването на пациентите е споделил ръководителят на инфекциозния департамент – проф. Рафаеле Бруно. Той е създател на част от публикациите, които визират едни от най-тежките провали на COVID-19 в ендотела, т.е. в най-вътрешната обвивка на микросъдовете.

Наблюдава се увреждане освен на белия дроб, само че и на сърдечния мускул и останалите органи. Описват и кожни промени към месец след преболедуване – проблем, който е резултат от засягането на дребните кръвоносни съдове и който на този стадий не е открит при пациентите у нас.

Италианските сътрудници са направили голям брой прецизни проучвания, в това число и биопсия на сърца. Доказано е и засягането на миокарда.

Много постоянно ни задават въпроси, да вземем за пример, когато един болен, който е установен с новия ковид и е получил инфаркт – от кое от двете е умрял в действителност. Колегите в „ Сан Матео” са открили, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да провокира всяко едно от тези болести.

Това е в унисон с проучването на University of Glasgow, което потвърждава, че COVID-19 е лишило приблизително 13 години живот при мъжете, умряли от новия ковид и 11 години живот при дамите, умряли от тази зараза.

По отношение на лекуването - напоследък не употребяват хидроксихлорохин, само че употребяват антибиотици в същите комбинации, в които и ние. Не употребяват нестероидни противовъзпалителни средства. Включени са в международните изследвания за ремдесивир.

Ръководителят на департамента по анестезиология – проф. Джорджио Йоти, регистрира над 42% смъртност в интензивните случаи, а като постоянно затруднение показва пневмоторакс.

Цялата идея на „ Сан Матео” за лекуване с плазма и антитела разкрива през българската делегация ръководителят на департамента по имунохематология проф. Чезаре Пероти. Оказва се, че при лекуването на пациентите те употребяват прясно замразена плазма, а не прясна плазма, както у нас. Във ВМА през сходно лекуване са минали към този момент 7 души.

Извършват и количествен разбор на равнището на антителата – нещо, което във ВМА създаваме, разясни проф. Мутафчийски.

Италианските медици са отчели, че при преболедували от COVID-19 най-хубава плътност на антитела има в първия месец на болестта и се следи внезапен спад до третия месец. Това е и в унисон и с изказванията на някои изявени учени за временен имунитет на преболедувалите новия ковид.

Всички протоколи са ни предоставени, към този момент работим по някои от тях и ще ги споделим и с останалите сътрудници, съобщи още началникът на ВМА.

ИТАЛИЯ СПОДЕЛИ ОПИТА СИ С COVID-19: ЛЕКАРИ ОТ ВМА ОБМЕНЯТ ИДЕИ С ИТАЛИАНСКИ КОЛЕГИ! Специалисти от Военномедицинска...
Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Четвъртък, 28 май 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР