Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. 6-часовата интервенция

...
Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. 6-часовата интервенция
Коментари Харесай

Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж


Специалисти от Военномедицинска академия направиха поредна чернодробна трансплантация.

6-часовата намеса бе осъществена от екипа на проф. доктор Никола Владов, д.м.н., шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Реципиентът е 28-годишен мъж в последна фаза на чернодробна цироза, а донорът – 67-годишен мъж от Велико Търново, с мозъчна хеморагия, оповестиха от лечебното заведение.

Колективът на Военномедицинска академия изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията, с помощта на която ще бъде избавен човешки живот.

„ Благодарим и на сътрудниците от великотърновската болница за положителната колаборация и организация през днешния ден ”, разяснява проф. Никола Владов.

Специални благодарности и към екипите на Военновъздушните сили за бързите дейности и висок професионализъм, който показват във всяка една донорска обстановка.

[i] За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болничното заведение бе маркирана през месец май, като оттогава досега медицинските екипи са трансплантирани трима пациенти. За цялата година общата цифра наброява 7. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, систематичните дейности и старания през годините за развиване на трансплантологията във Военномедицинска академия. [/i]/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР