Специалисти от САЩ са разработили ново преносимо устройство, което може

...
Специалисти от САЩ са разработили ново преносимо устройство, което може
Коментари Харесай

Преносимо устройство открива бактерии в храна

Специалисти от Съединени американски щати са създали ново портативно устройство, което може да прави химически проби върху проби от храна за разкриване на нездравословни бактерии, оповестява уеб сайтът Юрик алърт.

Разработката на експерти от университета Пардю може да докара до по-ефикасни способи за предотвратяване от хранителни отравяния, предава Българска телеграфна агенция.

Устройството, разказано в сп. " Applied Optics ", действа като луминометър - инструмент за разкриване на светлина. Приспособлението работи със смарт телефони и преносими компютри, с цел да тества " на място ", вместо в лаборатория, проби от храна за съществуването на нездравословните бактерии Ешерихия коли. Под въздействието на прибавен химикал наличните микроорганизми излъчват светлина.

" Целта ни беше да създадем технология, която разрешава рентабилно, бързо, елементарно и ефикасно разкриване на аргументите за хранителни отравяния ", изясняват експертите.

За да тестват устройството, учените са заразили с Ешерихия коли закупена от магазин телешка кайма. Приспособлението сполучливо е разкрило бактериите в границите на един ден /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР