Специалисти от РИОСВ-Русе проведоха на 12 януари т. нар. среднозимно

...
Специалисти от РИОСВ-Русе проведоха на 12 януари т. нар. среднозимно
Коментари Харесай

Все повече пернати животни се събират около река Дунав

Специалисти от РИОСВ-Русе организираха на 12 януари така наречен среднозимно броене на водолюбивите птици. Определените места за наблюдаване по река Дунав са сектори в землищата на селата Горно Абланово и Мечка, остров Батин, пристана на Пиргово и зимовището на плавателни съдове в Русе.
Многочислени са били ятата на зеленоглавите патици (Anas platyrhynchos) и огромната белочела гъска (Anser albifrons), както и представители на семейство Чайкови – речна, каспийска и чайка – буревестница. Те зимуват по поречието на река Дунав и прилежащите водоеми. Нивото на реката при започване на януари обуславя съществуването на пясъчни коси, които обезпечават удобни условия за храна и отдих.
За наслада на специалистите са видяни редки типове птици като фиш (Anas penelope), кадифена потапница (Melanitta fusca), звънарка (Bucephala clangula), червеногуш гмуркач (Gavia stellata), морски орел (Haliaeetus albicilla) и други
Среднозимното броене на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, проследяващи измененията във видовия състав и бройка на зимуващите птици, както и положението на влажните зони. Специалистите на РИОСВ-Русе ще класифицират данните от преброяването на птиците в региона и ще ги изпратят в Изпълнителна организация по околната среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР