Специалисти от Плевен са извършили археологическо наблюдение по трасето на

...
Специалисти от Плевен са извършили археологическо наблюдение по трасето на
Коментари Харесай

Извършиха археологическо наблюдение по трасето на АМ Хемус

Специалисти от Плевен са направили археологическо наблюдаване по трасето на автомагистрала "Хемус ", оповестиха от Регионалния исторически музей в града.

Тази активност бе показана в галерия за работата на плевенските археолози през лятото на 2018 година.

Специалистите от плевенския музей са взели участие, с изключение на в археологически изследвания на територията на района, и в проучване на обекти отвън него. Сред тях са били раннонеолитно населено място в с. Копривец, Русенско, селищната могила "Големия остров " при с.Дуранкулак, Добричко, халколитна селищна могила при с. Бъзовец, Русенско, обект при с. Овча могила, Свищовско, късноантична и средновековна цитадела при с. Бузовград, Казанлъшко, средновековната цитадела на хълма Трапезица при Велико Търново.

С финансиране за четвърта поредна година от Министерство на културата, са проведени и археологически разкопки на населено място от бронзовата ера в местността "Попска могила ", сред селата Крушовица и Садовец, където проучвателите са попаднали на забавни археологически находки. Открити са огромна и солидна битова пещ, построена в слой от ранно бронзовата ера, и част от жилище от ранно желязната ера. Намерени са неповторими супер остарели оръдия на труда - от кост, камък и кремък, от бронзовата ера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР