Специалисти от Отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ-Пловдив се

...
Специалисти от Отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ-Пловдив се
Коментари Харесай

УМБАЛ-Пловдив се включва в инициативата ЕндоМарт 2022

Специалисти от Отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ-Пловдив се включват в самодейността за безвъзмездни прегледи за ендометриоза – ЕндоМарт 2022, в поддръжка на пациенти, страдащи от това заболяване. Тя е част от международната акция WorldWide EndoMarch, оповестиха от лечебното заведение, представени от Пловдив-прес.

Консултациите ще се организират от 14 до 31 март всеки ден от 12 ч. до 13 ч. в АГ кабинета на 3-я етаж, посочи доктор Жаклин Апиосян. Тя означи, че от пациентите няма да се изискват посоки, само че те би трябвало да си запишат авансово час на тел: 032/905-343.

Според акушер-гинеколога прегледите са целесъобразни за дами сред 30 и 40 година, а също и при пациентки със подозрение за болестта, диагностицирани са с него или са с фамилна обремененост.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване с муден, само че непрестанно напредващ темперамент, постоянно води до редица проблеми, измежду които неплодородие. При тази болест тъкан, сходна на вътрешната обвивка на матката (ендометриална тъкан), се разраства и се открива в други елементи на тялото, нормално в региона на таза.

„ Еднометриозата постоянно се бърка с други гинекологични болести. Затова е значимо пациентките да бъдат прегледани от акушер-гинеколог, който може да сложи точна диагноза и да назначи най-правилното лекуване “, уточни доктор Апиосян. Освен оперативно, при което лекарят може да в профил ендометриалните лезии и кисти, както и да отстрани срастванията, по-късно като предварителна защита се назначава медикаментозна терапия. Поради действителен рецидив на болестта пациентките подлежат на контролни прегледи на всеки 6 месеца.

Целта на ЕндоМарт 2022 е да се увеличи информираността за ендометриозата, която се диагностицира при 5-20% от дамите във фертилна възраст и над 40% при дами със стерилитет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР