Специалисти от от американския институт "Смитсониън" откриха няколко нови вида

...
Специалисти от от американския институт "Смитсониън" откриха няколко нови вида
Коментари Харесай

Учени откриха непознати видове морски създания

Специалисти от от американския институт "Смитсониън " откриха няколко нови типа личинки на форониди, чиито възрастни форми са незнайни.

Зоолозите взели проби от планктон в Панамския залив и покрай архипелага Бокас дел Торо в Карибско море. Открили 50 личинки на форониди - червеобразни безгръбначни, които имат пипала и живеят в хитинови тръбички, захванати с единия си край в тинята или пясъка. ДНК анализът разрешил да бъдат разпознати три типа в Панамския залив и други четири - в Карибско море. Определени ДНК-участъци у всеки от откритите типове се оказали неповторими измежду геномите, съхранявани в базата данни GenBank, в която е показана ДНК на над 300 000 организми.

Това демонстрира, че учените са попаднали на нови типове, само че идентифицирането на възрастните им форми може да отнеме години. Възможно е и те в никакъв случай да не бъдат открити, защото за метода на живот на тези безгръбначни се знае напълно малко.

Личинките на форонидите са свободно плаващи, до момента в който възрастните им форми са захванати за морското дъно. Това изяснява за какво е по-лесно форониди да бъдат открити под формата на личинки, в сравнение с в полова зрялост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР