Специалисти от океанографския институт Удс хоул в Масачузетс разкриха загадка,

...
Специалисти от океанографския институт Удс хоул в Масачузетс разкриха загадка,
Коментари Харесай

Учени обясниха появата на огромен резервоар с метан под океанското дъно

Специалисти от океанографския институт Удс хоул в Масачузетс разкриха мистерия, обвързвана с появяването на голям контейнер с метан под океанското дъно на нашата планета, заяви Сайънс алърт.

Откритият механизъм може да е от решаващо значение за появяването на живот на други планети.

Учените са изследвали 160 фрагмента от скали от горния пласт на земната тога и долния пласт на земната кора. Образци били взети от хребети и зони на субдукция, в които океанската кора се подпъхва под континенталната, както и от офиолити - стигнали до повърхността остатъци от антична океанска кора. Резултатите от спектроскопския и микроскопския разбор посочили, че съвсем във всички проби има струпване на метан и вода.

Учените разясниха, че метан се образува, когато, просмуквайки се през дълбоководни скали, морска вода попада навътре в минерала оливин, който се съдържа в магмените скали. Когато минералът стартира да изстива, съдържащата въглероден диоксид вода влиза в химична реакция, известна като серпентинизация.

По мнението на експертите, този механизъм може да изясни натрупването на метан на други планети. Освен това при освобождението на задоволително количество водород и метан може да се поддържа съществуването на микробни екосистеми. Серпентинизацията може да стане значим фактор за развиване на живот и на Земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР