Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили

...
Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили
Коментари Харесай

Вижте кои храни могат да доведат до рак на простатата

Специалисти от Медицинския проучвателен център на Университета Макгил са разкрили директна връзка сред храненето и развиването на рак на простатата, написа списание „ MedicalXpress”.
Учените откриха, че потреблението на наситени мазнини предизвиква препрограмиране на клетките, допринасяйки за прогресията на рака. В същото време намаляването на техния дял в диетата забавя развиването на рак на простатата, изключително в началната му фаза.
Авторите на проучването стигат до заключението, че потреблението на наситени мазнини имитира свръхпроявата на MYC онкоген и по този метод форсира развиването на рака на простатата.
Учените изследвали диетата на 319 пациенти и тяхната MYC генна експресия и открили, че тези, които оповестяват за високи равнища на банкет на наситени мазнини, са четири пъти по-склонни да умрат от рак на простатата, в сравнение с тези, които избират по-малко мазни храни.
"При пациенти с рак на простатата простатната жлеза съдържа както туморни кафези, по този начин и здрави кафези. Ние доказахме, че потреблението на наситени мазнини въздейства върху транскрипционните фактори единствено на туморната тъкан ", изясни доктор Дейвид Лабе, един от създателите на проучването.
Според учените, резултатите от проучването могат да бъдат приложени при създаването на специфични диети за онкоболни.
Наситените мазнини се намират в най-големи количества в алените меса, млечните артикули, палмовото и кокосовото масло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР