Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че

...
Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че
Коментари Харесай

Кафето нито предизвиква, нито предпазва от рак

Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на кафе не понижава риска от рак или гибел в резултат на ракови заболявания, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

Те анализирали данни за 46 000 души, на които е сложена диагноза рак, в това число за към 7000 души, които умрели от рак. Генетичната информация и питателните им желания били съпоставени с данните за други 270 000 души, които също взели участие в проучването, само че не са били наранени от заболяването. Били взети поради ракови формирания на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и простатата. Учените установили, че потреблението на кафе нито усилва, нито понижава риска от рак.

Кафето съдържа евентуално канцерогенни биохимични съставки, както и антиоксиданти, които способстват да се предотврати поява на рак. Ползите за здравето дълго бяха предмет на разгорещени диспути измежду учените.

Ръководителят на проучването Цзюешън Онг е сюрпризиран от получените резултати, като се имат поради спорните данни за канцерогенните опасности, свързани с потреблението на кафе. "Това бе ненапълно шокиращо за нас, тъй като постоянно сме считали, че напитката е обвързвана или с лечебни изгоди, или с рак ", сподели той.

По думите на учените, въпреки някои проучвания да демонстрират, че потреблението на кафе понижава риска от колоректален рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са наранени от този тип рак. Подобно противоречие навежда на мисълта за нужда от спомагателни проучвания. Резултатите демонстрират, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, обвързван с рак, нито пази от заболяването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР