Специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са създали миниатюрен

...
Специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са създали миниатюрен
Коментари Харесай

Робот-змия пълзи през човешкия мозък и открива аневризми и тромби

Специалисти от Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати са основали дребен свръхгъвкав робот, наподобяващ змия и кадърен да пълзи през човешкия мозък, написа в. " Дейли остарял ", базирайки се на обява в сп. " Сайънс роботикс ".

Изследователите се надяват, че магнетизираният робот с величина под един милиметър ще улесни диагностиката и лекуването на тромби и аневризми и ще прави други дребни процедури в мозъка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Създателите на дребния робот са показали способността да се придвижва в модел на човешки мозък, съществено обиден от аневризми.

Роботите, въодушевени от змии, не са оригиналност. За разлика от предходни модели, които разчитат на хидравлика, при новата разработка са употребявани гъвкави магнитни материали, известни като феромагнитни домени.

Тъй като не се постанова да се уголемява и свива, до момента в който се движи, дребният робот елементарно може да си проправя път през тесните и нежни структури на вените в мозъка.

Роботът е затрупан със пласт слизест хидрогел, който му разрешава да се придвижва с допустимо минимум търкане, без да засяда, изясняват откривателите.

Именно поради триенето предходни модели роботи, направени от други материали, измежду които гума, постоянно се сблъскват с сходни проблеми при напредване през лимитирани пространства.

След тестването с модел на човешки мозък следва роботът да бъде тестват върху животни, след което и върху хора. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР