Специалисти от Масачузетската обща болница в Бостън установиха, че хроничното

...
Специалисти от Масачузетската обща болница в Бостън установиха, че хроничното
Коментари Харесай

​Градският шум увеличава риска от инфаркти и инсулти

Специалисти от Масачузетската обща болница в Бостън откриха, че хроничното влияние на шума усилва риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти, оповестява уеб сайтът MedicalXpress.


Изследването обхванало 499 души на междинна възраст 56 години. Доброволците минали позитронно-емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове. Учените също така изследвали равнището на въздействието на шума в регионите, където живеели участниците. Въз основа на резултатите от сканирането била избрана интензивността на миндалевидното тяло - зона в мозъка, която играе роля за регулацията на напрежението и прочувствените реакции.

През идващите 5 години вследствие на нарушено действие на сърдечносъдовата система, в това число сърдечни пристъпи и инсулти, потърпевши 40 участници. Оказало се, че у хората, живеещи в условия на мощно шумово замърсяване, да вземем за пример покрай автомагистрали и летища, миндалевидното тяло е по-активно, а равнището на инфектиране на артериите - по-високо. При това рискът от инфаркт и инсулт се усилва 3 пъти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР