Специалисти от Кембриджкия университет са демонстрирали потенциала на виртуалната реалност

...
Специалисти от Кембриджкия университет са демонстрирали потенциала на виртуалната реалност
Коментари Харесай

Учени използват виртуална реалност за ранна диагностика на Алцхаймер

Специалисти от Кембриджкия университет са показали капацитета на виртуалната действителност като диагностично средство, което по-рано и ефикасно в съпоставяне със общоприетите проби открива заболяването на Алцхаймер, оповестява уеб сайтът Медгаджет, представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването почива върху откритието, че клетките в мозъчната " система за световно позициониране " - енториналната кора, са първите, които заболяването на Алцхаймер поврежда. Следователно идентифицирането на влошени функционалности във въпросната зона в мозъка може да насочи към началото на болестта.

Учените от екипа са създали навигационен тест във виртуална действителност за пациенти с риск от развиване на деменция. Успешното справяне с въпросния тест е индикация, че мозъчната " система за световно позициониране " работи добре, до момента в който при начална фаза на болестта индивидите се оправят по-зле.

Изследователите са тествали системата върху 45 пациенти с леки когнитивни увреждания, чиито резултати са били съпоставени с тези на 41 здрави индивида на същата възраст от контролна група. Специалистите са открили, че всички изследвани лица с леко когнитивно увреждане са се справили с навигационната задача по-зле спрямо тези от контролната група.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР