Специалисти от Историческия музей в Чипровци започнаха археологически разкопки в

...
Специалисти от Историческия музей в Чипровци започнаха археологически разкопки в
Коментари Харесай

Започнаха разкопки в останките на Гушовския манастир край Чипровци

Специалисти от Историческия музей в Чипровци започнаха археологически разкопки в основите на Гушовския манастир, който се намира в Стара планина над града, заяви шефът на музея в Чипровци Анита Комитска.
Разкопките се вършат по извоюван план на Министерство на културата " Редовни археологически разкопки на Гушовския манастир ".
Научен началник на разкопките е Мирослав Марков - археолог и основен организатор на музея в Чипровци, а консултанти са доцент доктор Здравко Димитров и Дойчин Грозданов. Идеята е в бъдеще манастирът да бъде възобновен и в него да се организират богослужения.
Гушовският манастир е средновековният православен манастир, носещ името на св. Архангел Михаил. Няма данни по кое време тъкмо е издигнат манастирът, като има догатки, че това е станало по време на първата българска страна или малко по-късно. При Чипровското въстание през 1688 година в него са потърсили леговище част от въстаниците. Тогава е станал сцена на борби сред тях и поробителите, а след потушаването на въстанието от турците и техните съдружници манастирът е изцяло опустошен, както и целия град Чипровци. Отново е открит през 1972 година, когато на мястото стартират разкопки, проведени от чипровския духовник Павлин. Тогава са се посочили основите на манастира и в тях са открити фрески, сходни на тези в Роженския и Бобошевския манастир.
Повече от век на мястото на Гушовския манастир всяка година на 6 септември се събират чипровчани, живеещи в родния си град, на други места у нас и по света. Те дават курбан и насочат молебен към Бог за здраве, изобилие и разцвет на родния край.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР