Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в

...
Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в
Коментари Харесай

Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида

Специалисти от Чикагския университет записаха нощни земетресения в леда в Антарктида, заяви Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен към този момент е незнаен.

През летния сезон в Австралия от ноември 2016 година до януари 2017 година учените са конфигурирали сеизмометри на две места в шелфовия хладилник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха " или "мокра " станция според от присъщото за тях размразяване. Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа " станция допринасяло за поява на локви от ронливия лекомислен лед.

Оказало се, че нощем сеизмографите в региона на "мократа " станция записали стотици и даже хиляди земетресения с натурален генезис и дълготрайност по-малко от секунда. За пръв път е открито съществуване на земетресения в леда, които зависят от част от денонощието и евентуално са свързани с топенето на шелфовия хладилник.

За да обяснят феномена, учените оферират хипотезата, че в резултат на захлаждането ледът над получената вследствие на топенето вода стартира да се свива. Водата под него замръзва и се уголемява. Това деформира повърхностния пласт, който в края на краищата се унищожава. Нужни са обаче спомагателни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР