Специалисти от биологичната лаборатория MDI (Маунт дизърт айлънд) в щата

...
Специалисти от биологичната лаборатория MDI (Маунт дизърт айлънд) в щата
Коментари Харесай

Учени разкриха механизъм, който регулира продължителността на живота

Специалисти от биологичната лаборатория MDI (Маунт дизърт айлънд) в щата Мейн (САЩ) откриха механизъм, който контролира продължителността на живота посредством трансформация на матрична РНК, оповестява Юрик алърт, представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването е осъществено с нематоди Caenorhabditis elegans, които са постоянно употребен скотски модел за анализиране процесите на стареене поради късата дълготрайност на живота им и сходството им с индивида. Учените лимитирали количеството на одобряваните от червеите калории, а това е благонадежден способ за отсрочване на стареенето и забавя развиването на заболявания у възрастните екземпляри.

Била проучена интензивността на гени у червеите на диета и у побратимите им с обикновено хранене. Известно е, че при дефицит на калории организмът се пренастройва към режим на оцеляване. Било установено, че освен това значима роля играе посттранскрипционната регулация на гени, когато матричната РНК е подвластна на разнообразни модификации. Диетата с стеснен банкет на калории визира стотици гени, като за доста от тях не е открито, че вземат участие в процеса на стареене.

Получените резултати ще допринесат да се разработят препарати, които имитират следствията от гладуването без неприятни странични резултати. По мнението на учените, това ще докара до внедряване на способи, които усилват продължителността на живота.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР