Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са

Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са ...

Учени откриха необикновени исторически машини в Арктика СНИМКИ.

Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са открили редки образци от историческо оборудване по време на пътешествието на ледоразбивача "Михаил Сомов". Машините са се съхранили в полярните станции на Бяло, Баренцово и Карско море, съобщават световните издания.

Според Вадим Матвеенко, член на експедицията е експерт, част от превозните средства са изведени, те ще бъдат възстановени и ще станат експонати на музея за проучване на Арктика.

Експедицията е намерила всъдехода СТЗ-5 трактор, който е произвеждан в Сталинградския тракторен завод през 1937-1942 г. на базата на трактора СХТЗ-НАТИ. Намерената модификация е една от най-ранните.Тракторите СТЗ били използвани в армията за транспортиране, например на артилерийски системи. Машината била универсална и малка част от модела достигнала до далечния север. Всъдеходът е открит в блато като тежи около 5 тона

По време на експедицията са открити прожекторни установки от 30-те години на миналия век, както и грейдери. По време на пътешествието са намерени и два много добре запазени камиона.Вадим Матвеенко е открил и два самосвала. Дейността на тези машини е била във флуоритни находища. Няколко от тези находища са разработени на брега на Баренцово море и остров Вайгач. 

Фрагменти от самолета TБ-1 - съветски двумоторен бомбардировач, катастрофирал в тундрата през 1939 г., са извадени от полярната станция "Сопочная Карга", която се намира в Енисейския залив в Карско море.

Споменатите машини, както и друго намерено оборудване ще бъдат възстановени и ще станат експонати на музея за проучване на Арктика.

 

Източник: blitz.bg