Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са

...
Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са
Коментари Харесай

Учени откриха необикновени исторически машини в Арктика СНИМКИ

Специалисти от Арктическия музей и изложбен център в Петербург са разкрили редки мостри от историческо съоръжение по време на пътешествието на ледоразбивача "Михаил Сомов ". Машините са се съхранили в полярните станции на Бяло, Баренцово и Карско море, оповестяват международните издания.

Според Вадим Матвеенко, член на експедицията е специалист, част от транспортните средства са изведени, те ще бъдат възобновени и ще станат експонати на музея за изследване на Арктика.

Експедицията е намерила всъдехода СТЗ-5 трактор, който е създаван в Сталинградския тракторен цех през 1937-1942 година въз основата на трактора СХТЗ-НАТИ. Намерената трансформация е една от най-ранните.



Тракторите СТЗ били употребявани в армията за превозване, да вземем за пример на артилерийски системи. Машината била универсална и дребна част от модела достигнала до далечния север. Всъдеходът е открит в тресавище като тежи към 5 тона

По време на експедицията са открити прожекторни установки от 30-те години на предишния век, както и грейдери. По време на пътешествието са открити и два доста добре непокътнати камиона.



Вадим Матвеенко е разкрил и два самосвала. Дейността на тези машини е била във флуоритни залежи. Няколко от тези залежи са създадени на брега на Баренцово море и остров Вайгач.

Фрагменти от самолета TБ-1 - руски двумоторен бомбардировач, аварирал в тундрата през 1939 година, са извадени от полярната станция "Сопочная Карга ", която се намира в Енисейския залив в Карско море.

Споменатите машини, както и друго открито съоръжение ще бъдат възобновени и ще станат експонати на музея за изследване на Арктика.





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР