Специалисти, които имат висше образование и искат да придобият педагогическа

...
Специалисти, които имат висше образование и искат да придобият педагогическа
Коментари Харесай

Висшисти стават учители със следдипломна квалификация

Специалисти, които имат висше обучение и желаят да придобият педагогическа дарба, могат да го създадат посредством следдипломна подготовка. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на полемика, отдадена на кадровото застраховане на българското обучение.

" Най-важните вложения са тези в образованието. Голяма част от работещите в системата на образованието са над 50 години. Това слага пред предизвикателство всички публични системи. В основата на това да имаме положителни експерти е да имаме положителни учители. Затова би трябвало да притеглим повече учители в системата “, съобщи той.

По думите на министъра главната пътека за придобиване на учителска дееспособност, на педагогическо обучение е завършването на висше обучение и придобиване на образователно-квалификационна степен във висше учебно заведение.

" Това, което вършим, е увеличение на приема, увеличение на финансирането на професионалните посоки, свързани с придобиването на педагогическа дееспособност и даване на спомагателни стипендии на студентите, учащи се в тези посоки ", посочи той, написа " Фокус ".

По думите му ще се създаде национална стратегия за различни пътеки. " Първо – за хора, които са експерти и имат висше обучение и желаят да придобият педагогическа дарба да работят в учебно заведение. Новото е, че МОН ще отдели средства за обновителен курс за хора, които са приключили педагогическо обучение, само че не са почнали работа в учебно заведение или не са работили от дълго време в системата “, изясни Вълчев. / Марица

" Факт е, че към момента имаме на пазара на труда учители, които са излезли от системата на по-ранен стадий и в този момент се включват, само че те са най-вече на възраст над 50 години. Големият проблем пред системата ще бъде след 10 до 15 години, когато огромна част от педагогическите експерти, които работят през днешния ден ще навлязат в пенсионна възраст “, изясни той.

Той изясни, че обичайно има проблем с застраховане на местата по непознати езици, осведомителни технологии.

" Има диалози с организации от бранша на осведомителните технологии, за взаимни образования със експерти от бранша и учителите, които да посещават ИТ фирмите “, сподели той.

Има към 500 места незаети в системата и към 1800 учители, които нямат педагогическа подготовка, само че огромна част от тях са в развой на придобиване на такава, добави просветителният министър.

" Има дефицит по избрани дисциплини, който може да бъде удовлетворен от съществуващите педагогичен експерти посредством в допълнение образование, изключително когато става въпрос за дисциплини с по-малък хорариум. Например учители по химия да преподават и физика, учители по математика да преподават информатика, учители по история да преподават вяра “, посочи той.

„ Има дефицит освен по избрани дисциплини, само че и по избрани региони. Предвиждаме да финансираме основаването на самобитен корпус от учители, които против в допълнение заплащане да преподават в по-трудните учебни заведения – тези, които са отдалечени и тези, в които би трябвало да се работи с максимален брой проблематични деца. Освен това ще се опитаме да картографираме дефицита на педагогичен експерти. Трябва да подготвим учители за най-малките и най-отдалечени места. Много е значимо да осъществяваме цялата идея, заложена в Закона за учебно и предучилиищно обучение и да подтикваме нововъведенията в системата “, изясни министър Вълчев.

Той призна, че възнагражденията са значими, с цел да се задържат младежите в системата на образованието. Важни са също по този начин квалификацията, подбора на учителите.

" От следващата година минималната заплата за учители предвиждаме да е 920 лв.. Това, което имаме като информация от педагогическите факултети, е лек растеж на искащите да се включат в педагогическо обучение. В професионално направление " Педагогика “ имаме растеж на студентите и на кандидат-студентите “, сподели още той.

Източник: Dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР