Специалисти асфалтират експериментално улица в британско село с материал с

...
Специалисти асфалтират експериментално улица в британско село с материал с
Коментари Харесай

Графенът може да ликвидира дупките по пътищата, смятат специалисти

Специалисти асфалтират пробно улица в английско село с материал с подправен графен с вярата по този начин да предотвратят образуването на пукнатини в настилката, заяви в. "Дейли мейл ".

Графенът е свръхздрав и еластичен материал от въглерод с изключително нареждане.

Материалът на бъдещето е 200 пъти по-силен от стоманата

За опитът е определена 750-метрова права от основния път през село Кърбридж, западно от Оксфорд. За настилка се употребява нов материал - Gipave от отчасти рециклиран асфалт, подправен с малко графен. Макар и да е с 20 % по-скъп от елементарният асфалт, би трябвало поради трайността му той да се окаже по-изгоден.

Графеновият асфалт се създава от две италиански компании - "Директа плюс " и "Итеркимика ". Те финансират и тестването в Оксфордшир. Подобни тестова са планувани и в Оман и Съединени американски щати. С графенов асфалт към този момент е настлан сектор от Виа Ардеатина край Рим и досегашните резултати са отлични.

Създават суперздрави презервативи от графен

Графенът беше открит през 2004 година от Андре Гейм и Константин Новоселов, които завоюваха Нобелова премия през 2010 година Той е пласт графит с дебелина единствено един атом. Структурата му е доста здрава и организира извънредно добре електричество и топлота. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука. Затова вероятните му приложения са доста - в електрониката, биомедицинските устройства, за пречистване на вода, за слънчеви панели и акумулатори. Употребата му обаче се лимитира поради високата му цена спрямо други материали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР