Специалистът, програмист и фен на стара, но интересна изчислителна техника

...
Специалистът, програмист и фен на стара, но интересна изчислителна техника
Коментари Харесай

Добив на биткойни с компютър от програмата Аполо: 10,3 секунди на хеш

Специалистът, програмист и почитател на остаряла, само че забавна изчислителна техника Кен Шириф (Ken Shirriff) възвърне бордовия ръководещ компютър от програмата „Аполо“ ( AGC ) и опитва да прави рандеман на криптовалута с негова помощ. Това е точно компютърът управлявал командния и лунния модул по време на задачата с полет и кацане на Луната.

Кен Шириф показа в свoя блог, че е съумял да откри единствения работещ AGC и е подбрал за него подобаващ екран, тъй като не могъл да откри истинския. Както нормално, Кен опита да употребява новата облага за рандеман на криптовалута.

„Опитът за рандеман на биткойни благодарение на AGC се оказа неправилен. Обработването на логаритъма за хеширане на биткойни, написан на асемблер за този 15-битов компютър от 60-те години се оказа комплицирана задача, само че съумях да го накарам да работи“ – написа Кен.



Той акцентира, че AGC въобще не може да се конкурира с по-съвременните способи за рандеман на криптовалута. Освен това, той не може да пресметна даже и един блок.

AGC има потребност от 5,15 секунди за изчисляването на един SHA-256 хеш . Тъй като биткойнът употребява двоен хеш, скоростта на хеширане на първата криптовалута е 10,3 секунди на хеш . Този компютър има потребност от милиарди пъти повече време от възрастта на Вселената, с цел да получи сполучливо един единствен блок. За съпоставяне, USB майнърът на GekkoScience с цена под $70, пресмята 130 милиарда хеша в секунда.

Шириф особено отбелязва, че това напълно не е неговият първи опит за ексцентричен рандеман на биткойни. Преди време той стана прочут с това, че се опита да получава основната криптовалута благодарение на лист и молив. Хешрейтът в този случай бе 0,67 хеша в ден. Друг забавен опит бе потреблението на компютър на IBM от началото на 60-те години, работещ с перфокарти, който обезпечи скорост на хеширане от 80 секунди на хеш. Най-бързият рандеман на криптовалута с сходна техника Кен Шириф съумя да получи благодарение на Xerox Alto от 1973 година, който доближи 1,5 хеша в секунда.

В същото време, тези дни хешрейтът на биткойна обнови абсолютния най-много и сложи връх. BTC хешрейтът надвиши равнището от 74,5 екзахеша (1 екзахеш е еднакъв на квинтилион хеша) в секунда. Това виско изчислително равнище не оказва директно въздействие на цената на главната криптовалута. През изтеклите седем дни тя нарастна с 3,61%, а през изтеклото денонощие – с към 2%.



По-точно, уеб уеб сайтът CoinDesk, който прави непрестанен мониторинг на курсовете криптовалутите в другите тържища демонстрира, че към сегашния миг цената на главната криптовалута е на равнище $12 951,07 с растеж за изтеклото денонощие 1,83%. Положителният тренд в растежа на цената на биткойна продължава.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР