Специалистът по киберсигурност и социално инженерство почина на 59 години

...
Специалистът по киберсигурност и социално инженерство почина на 59 години
Коментари Харесай

ИТ светът изпраща известния хакер Кевин Митник

Специалистът по киберсигурност и обществено инженерство умря на 59 години

Светът на киберсигурността загуби един от най-ценните си гении (снимка: CC0 Public Domain)

Известният хакер и обществен инженер Кевин Митник, един от най-търсените експерти в областта на киберсигурността, умря на 59-годишна възраст от затруднения, произлизащи от рак на панкреаса, след 14-месечно боледуване.

Смъртта на Митник беше оповестена от неговото семейство и старши чиновници в KnowBe4 – компанията за осведоменост и образование по сигурността, в която той бе съсобственик и основен хакинг-директор.

„ Кевин беше безценен другар за мен и доста от нас тук в KnowBe4. Той в действителност е величие в развиването на промишлеността за киберсигурност, само че най-много Кевин беше просто прелестно човешко създание и доста ще ни липсва “, сподели изпълнителният шеф на KnowBe4 – Стю Сюверман.

Сред тези, които са познавали персонално най-известния хакер в света, Митник е прочут със своята просветеност, комизъм, софтуерни умения, а геният му за обществено инженерство е непостижим.

Израснал в предградията на Лос Анджелис, Митник за пръв път се допира до общественото инженерство и концепцията за хакерство на 12-годишна възраст. Тогава съумява да убеди водач на рейс да му каже от кое място може да се снабди механично устройство за пробиване на билети. Използва джаджата, с цел да се вози гратис с рейсове из града, откакто е намерил кочан неизползвани билети, които автобусната компания е изхвърлила в резервоар за отпадък.
още по темата
На 16-годишна възраст той прониква в мрежата на пионера в микрокомпютрите Digital Equipment Corporation – която по-късно става част от Compaq и сетне от HP – и копира софтуера на нейната операционна система.

Именно за тази ранна хакерска атака Митник в последна сметка е упрекнат и наказан няколко години по-късно, през 1988 година Излежава 12 месеца затвор, последвани от три години пробация. Към края на този интервал хаква системите на телефонната компания Pacific Bell, с цел да организира контранаблюдение на наблюдението на телефонната компания върху него от името на американските правоприлагащи органи.

За това деяние е издадена заповед за ареста на Митник и той се укрива. След двегодишно търсене е задържан през февруари 1995 година в Южна Каролина. Получава куп обвинявания за измами, владеене на устройства за неоторизиран достъп, прихващане на жични или електронни връзки, неоторизиран достъп до федерален компютър и причиняване на вреди.

Митник постоянно оспорва обвиняванията, че е злоумишлен киберпрестъпник, и упорства, че е жертва на подвеждащи публикации в главните медии. В някои свои публикации той споделя, че въпреки да е бил „ бодил в задника “ за мнозина, той в никакъв случай не е унищожавал, разкривал или употребявал злонамерено данните, до които е имал достъп.

Неговите поддръжници, които проведоха известната акция „ Освободете Кевин “ от негово име, не престават да настояват, че доста от обвиняванията са скалъпени и евентуално лъжливи.

В последна сметка обаче Митник се признава за отговорен по редица обвинявания като част от съглашение и получава 46 месеца затвор плюс 22 месеца за нарушение на пробацията по предходната присъда. След като към този момент е излежал повече от четири години преди процеса, той е освободен на 21 януари 2000 година и му е неразрешено да употребява каквато и да е форма на технология, друга от стационарен телефон.

След освобождението си Митник основава своя лична консултантска компания по сигурността и става сполучлив съветник, обществен оратор и създател, постоянно присъстващ по събитията за киберсигурност и почитан учител и коментатор по кибернетични въпроси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР