Специалистът по екология и опазване на околната среда Рашид Рашид

...
Специалистът по екология и опазване на околната среда Рашид Рашид
Коментари Харесай

На какви изисквания трябва да отговарят отпадъците, които пристигат в България?

Специалистът по екология и запазване на околната среда Рашид Рашид разяснява в " Сутрешния блок " условията, на които би трябвало да дават отговор идващите в България боклуци, и редът, по който те би трябвало да се третират, както и за какво страната ни би трябвало да приема такива.

Незаконен товар от 815 тона отпадъци, които са пътували за България, стопираха служителите на реда в Италия. Открити са били 582 бали боклуци, натоварени в 17 вагона, а комерсиалната им стойност на пазара била 130 000 евро. Във вагоните били натъпкани на първо място боклуци от към този момент третирани пластмасови произведения.

На процедура ставало въпрос за крайните артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, за пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.
Рашид Рашид, експертът по екология и запазване на околната среда: Аз не съм сигурен дали този боклук има връзка с митингите, които имаше. Понеже споделиха, че отпадъците са смесени. Те би трябвало да дават отговор на избрани условия, с цел да могат да се изгарят не от позиция на понижаване на замърсяването, само че и от софтуерна позиция - калорийност и така нататък Ако са били предопределени за депониране, те не са подобаващи за изгаряне. Но, в случай че могат да се изгарят, условията са свързани само с калорийно наличие. Така че в тази ситуация просто би трябвало да се ревизират какви са тези боклуци.Рашид Рашид: В случая най-вероятно е преференциално за тази апаратура, която ще ги изгаря, тъй като самата апаратура получава средства за активността. От друга страна те не заплащат за излъчвания. Ако се изгарят в ТЕЦ-овете, повода е за въглищата, които се употребяват там, се заплащат спомагателни пари за квоти, които са излъчвания парникови газове. За отпадъците те получават пари от една страна, въпреки това за частта, която е биологична съставния елемент, не заплащат. И това мисля, че ще става процедура от ден на ден, тъй като цените за квоти се усилват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР