Специалистът от УМБАЛ Пълмед“ за първи път в България извършва

...
Специалистът от УМБАЛ Пълмед“ за първи път в България извършва
Коментари Харесай

Д-р Боянов с престижна награда от БЛС

Специалистът от УМБАЛ „ Пълмед “ за първи път в България прави перорална ендоскопска миотомия при ахалазия

Началникът на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ „ Пълмед “ доктор Никола Боянов получи специфичен приз на церемонията, проведена от Българския лекарски съюз - „ Лекар на годината 2019 година “, в категорията „ Принос в развиването и използването на новаторска медицина и неповторими техники ”.

Пловдивският експерт прави за пръв път в България перорална ендоскопска миотомия при ахалазия.

„ Заболяването съставлява неспособност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане.  Това е положение, при което в началото през хранопровода мъчно стартират да минават единствено твърдите храни, в следствие и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала, хората отслабват на килограми. Особено рисково е, в случай че се развие в детска възраст, тъй като може да докара до закъснение в растежа. Чрез пероралната ендоскопска миотомия казусът с храненето се прекратява и хората живеят естествен живот. Благодарение на осъществената намеса направихме извънредно огромен скок в българската гастроентерология “, изяснява доктор Никола Боянов.

Стандартно от 1 до 3 пациенти на всеки 100 хиляди души страдат от ахалазия. За приложението на новаторския метод  е нужна доста сериозна подготовка и от страна на лекарския екип, и от страна на здравното заведение, в което се организира. Нужни са добре подготвен екип, техническо съоръжение, профилирани звена за следене на положението на пациента преди и след операцията.

„ След предварителна подготовка, лишила към две години, в УМБАЛ „ Пълмед “ посочените условия са изпълнени и плануваната операция беше осъществена сполучливо “, прибавя доктор Боянов.

Наградата за сполучливата интервенция бе връчена на доктор Боянов от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. На формалната гала в навечерието на Деня на българския доктор участваха още държавни и парламентарни представители, представители на сдруженията на частни, общински, регионални и академични лечебни заведения, пациентски организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР