Специалистът от екипа на Димитър Бербатов разкри част от идеите

...
Специалистът от екипа на Димитър Бербатов разкри част от идеите
Коментари Харесай

Борис Станков: БФС трябва да бъде ръководен по-добре

Специалистът от екипа на Димитър Бербатов разкри част от концепциите за ръководство на футбола ни Борис Станков е представител на фамозна футболна фамилия в България. Кръстен е на дядо си, който като футболист има към 200 мача за ЦСКА, а по-късно е бил треньор и президент на " аления клуб ". Баща му Александър Станков е прочут наш треньор, който в разнообразни интервали е водил ЦСКА, Черно море, Локо (Пд), младежкия народен тим и други, като прави доста съществено име в Китай. Борис Станков-младши е дълготраен чиновник в Международния отдел на БФС и един от най-високо образованите родни фрагменти в УЕФА, където има богат опит като пратеник на футболни мачове. През 2015 година приключва с отличие UEFA CFM (Certificate in Football Management), през 2019-а, също с отличие UEFA DFLM (Diploma in Football Leadership Management). Миналата година е признат в една от най-престижните в света Магистратури MESGO, която се организира в 9 страни и досега е приключена единствено от един българин (Павел Колев). Борис Станков е част от екипа на претендента за президент на БФС Димитър Бербатов.

- Г-н Станков, екипът на Димитър Бербатов разгласи, че желае да завоюва Конгреса на БФС, с цел да направи (р)еволюция във футбола. Какви са главните неща, които предвиждате да извършите, с цел да се случи това? И кои порочни, съгласно вашия екип, практики ще прекратите?

- В кратковременен проект желаеме да въведем ред и напълно нова съвременна конструкция на БФС, която да дава отговор на бързо разрастващата се спортна промишленост. Трябва тази федерация да стане привлекателна за младите и образовани спортни мениджъри. Трябва да има транспарантни и ясни критерии за всички вътрешни и външни процеси на асоциацията, които да са в помощ на чиновниците и те да знаят във всеки един миг административната рамка на техните дейности. Професионалните характерности на всеки чиновник би трябвало да дават отговор на съответната позиция, а не да се основават позиции в структурата за съответни хора. Трябва да се изготви дълготрайна тактика за развиването на федерацията. Меко казано е несериозно, в 21-и век, най-голямата спортна федерация да няма тактика. Това е наложителен документ, като всяка година би трябвало да има отчетност за свършената работа и в случай че част от целите не са свършени каква е повода и дали могат да бъдат модифицирани. Едни от главните порочни практики, с които желаеме да се преборим е неналичието на какъвто и да е било вътрешно учредителен спор. Както членовете на ИК, по този начин и всички чиновници би трябвало да имат упоритостта да показват свободно своите изобретателни хрумвания и да имат смелостта да предизвикват диспути за разнообразни решения. Само тогава може да се доближи до в действителност градивни решения за развиването на нашата обичана игра! 

- Вие сте високо котиран в УЕФА, със солидно обучение там и имате опит като пратеник на футболни мачове в Европа. Как предвиждате да работите с тази централа в бъдеще? 

- Близката връзка с ФИФА и УЕФА са от извънредно значение за вярното развиване на една асоциация. Там работят хора с впечатляващ опит и на практика познания. Човек просто би трябвало да се поинтересува, да комуникира с тях, с цел да добие нови и потребни практики, които биха могли да се приложат в България. Мога да ви дам образец. В УЕФА има специфичен отдел, наименуван “Бизнес развиване на националните федерации ”. Близък мой прочут работи в този отдел. Те оферират на всяка една федерация да изготвят подробен разбор по тази причина къде се намира асоциацията сега, какви са главните проблеми и по какъв начин могат да бъдат решени - по този начин наречения бизнес проект. За образец бизнес проектът на една от околните ни федерации е 600 страници. За огромно страдание, БФС във времето когато аз бях чиновник, доникъде на 2020 година, не се е възползвала от тази помощ. Това съгласно мен е безусловно неприемливо. Федерацията няма безусловно никакъв стратегически проект както на административно, по този начин и на спортно-техническо равнище.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР