Специален шлем, очила, маска и защитен костюм. Така влизат медиците

...
Специален шлем, очила, маска и защитен костюм. Така влизат медиците
Коментари Харесай

Един ден в Зоната: Среща с медиците, които лекуват болни от COVID-19

Специален шлем, очила, маска и предпазен костюм. Така влизат медиците в реанимацията на столичната болница „ Света Анна “. Чифтовете ръкавици са най-малко 3.

Обличането лишава 15 минути, събличането – двойно повече. Правят го на всяко влизане и излизане, в 12-часовата си промяна. „ Не може да се влиза и излиза, безотговорно. Не е редно, тъй като на следващия ден ще останем без екипи “, изяснява зам.-началникът на Клиниката по анестезиология и интензивното поделение доктор Димитър Николаков.
Снимка: bTV
Д-р Александър Станоевски ни изяснява – обличането може да се направи на всички места, само че събличането става единствено в контаминираната зона. Заради оборудването, след към и над 2-часовия престой, медиците излизат мокри.
Ексклузивно: Така в „ Света Анна “ се грижат за болните от COVID-19 Наш екип влезе в „ ЗОНАТА “ – там, където лекарите се борят за най-тежките случаи и избавят животи
Екипът ни влиза дружно с медиците. Влиза в „ Зоната “ – по този начин лекарите назовават интензивното поделение от началото на болестта.

Отделение със свои правила

Вътре разпоредбите към този момент са разнообразни. Влиза се през едно място и се излиза през друго, с цел да няма разбъркване на потоците.

„ Ние сме с понижена видимост, видяхте, шапката, маската, които смъкнах, те са запотени, мъчно се виждат нашите пациенти, мъчно се настройват апаратите. Този главен признак на лекаря – слушалката вътре е безусловно неосъществим да се употребява т.е има още едно нещо, което не можем да употребяваме. Лекар без слушалка не е доктор, а ние вътре сме без слушалки “, показва доктор Николаков.
Снимка: bTV
Докато са вътре, не могат да излизат. Забранено е внасянето на мобилни телефони. „ Заболяването е радикално друго. Няма по какъв начин да влизаме вътре доста хора и да решаваме зародилите въпроси заедно, както беше до момента. Консултантите влизат, само че техният достъп е стеснен, както и на хирургичните екипи “, изяснява доктор Николаков.

За доктор Станоевски това да си на първа линия е предизвикателство: „ Ново заболяване, голяма неизясненост – както в лекуването, по този начин и в подхода… Огромна смъртност “.

Тази болест е друга

В отделението се лекуват пациентите, които са в най-тежко положение. „ Вижте, те при нас умират, разбирате ли, те при нас умират най-общо казано, тъй като ние сме тази последна инстанция, която би трябвало да ги пусне някъде. Крачка напред, две обратно.... ние просто до този миг, не сме се срещали с такова нещо “, признава доктор Николаков.
Съветите на лекарите: Как да се предпазим от COVID-19 Медици приготвиха управление за пациенти, написано на наличен език
Към момента тук са излекувани няколко пациенти с ковид, нито един от тях не е бил на апаратна вентилация. Д-р Станоевски признава, че се усеща безпомощен: „ Защото няма нищо типично от това, което до момента сме правили преди този момент “. По думите му отвикването от апаратната вентилация е доста мъчно при пациентите с ковид.
Снимка: bTV
Реаниматорите описват, че болестта протича друго при всеки пациент – при някои по-леко, при други – по-тежко. Според тях съдбовния край може да настъпи и при пациенти, които нямат съпътстващо заболяване.

„ Това не е това заболяване, което е елементарният грип…това не поврежда белия дроб по метод, който повреждат другите вируси. (…) При тези пациенти белите дробове не са цялостни с вода и нашите апарати с нараснало налягане не са изключително ефикасни. Ние действително обдишваме бели дробове, които не се перфозират. Оттам идва огромната смъртност “, изяснява доктор Николаков.
Снимка: bTV
За да изберат най-правилното лекуване, медиците от " Света Анна " четат интернационалните отчети на техни сътрудници от Китай, Западна Европа и Съединените щати. Разказват, че данните – по какъв начин протича и по какъв начин се лекува болестта, се трансформират всеки ден.

„ Тези заболели мъчно излизат и на практика не излизат, в случай че изтъквам проф. Малик, имаме нулева успеваемост при такива заболели на апаратна вентилация. Затова ние използваме метода оптимално късно интубация и слагане на апаратна вентилация. Другото е въртенето на пациентите по стомах, това също усъвършенства клиничната картина “, показва доктор Николаков.

Не се усещат герои

Не се опасяват да лекуват, не се усещат и герои.

„ Напрежението е до момента в който вляза вътре. В момента, в който вляза от другата страна, за мен в персонален проект всичко изчезва. Аз съм спокоен, работя, без напрежение “, споделя доктор Николаков.
Снимка: bTV
Д-р Станоевски добавя: „ Като съм отвън болничното заведение се опасявам повече. Тогава не знам хората, с които се размиваме на улицата имали ли са среща с вируса, нямали ли са. Не всички хора употребяват персонални предпазвани средства, има едно подценява не вируса. Какво желаете да им кажете? Имам една дребна щерка на 3 години, която не съм виждал може би месец и ми липсва “.

Медиците са безапелационни – ще се оправят, само че е нужна дисциплинираност.
Снимка: bTV
Екипът ни напуща Зоната. Д-р Николаков и доктор Станоевски обаче остават, с цел да довършат дежурството и да се впуснат в следващата борба за живот.

Коронавирусът и България Щабът: 1097 са случаите на COVID-19 у нас Над 8 хиляди са санкционираните за неносене на защитни маски у нас Нови 8 случая на инфектирани с COVID-19 във видинската болница Изпращат в София пробите за COVID-19, взети от чиновниците на община Симитли Борисов: Да се зададе въпрос, че има доктор без облекло, просто ме взривява, дрехи има 4 случая на COVID-19 в дом за възрастни във Видинско Училищен шеф във Враца за пакетите с храна: Учителите бяха използвани в тази скица Близки на регистриран с COVID-19 не са били тествани Три нови случая на COVID-19 в Бургаско Трафикът към София последователно се възстановява Специална телефонна линия ще съветва хората с хронични болести за COVID-19 Възстановиха детските и женски съвещания при специфичен режим Още инфектирани с ковид във Видинската болница 975 са доказаните случаи на COVID-19 у нас Доц. Кунчев: Вървим към леко разпределяне на ограниченията против COVID-19 В Спешна помощ: 13 с потвърден COVID-19 при 266 позитивни бързи теста Здравното министерство прекратява инвитро процедури поради COVID-19 „ Галъп Интернешънъл “: За над една пета от българите демокрацията не е ефикасна по време на рецесията Все по-малко хора търсят лекарска помощ в изключителното състояние 929 са към този момент доказаните случаи на COVID-19 у нас
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 097 73 52 190 Света 2 676 470 40 754 187 460 735 367 Заразени* Нови Починали България 1 097 73 52 Света 2 676 470 40 754 187 460
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР