Специален инвестиционен фонд ще събират средства и ще финансира общи

...
Специален инвестиционен фонд ще събират средства и ще финансира общи
Коментари Харесай

Инициативата Три морета: Инвестиционен фонд ще събира пари за общи проекти в транспорта, енергетиката и комуникациите


Специален капиталов фонд ще събират средства и ще финансира общи районни планове в региона на превоза, енергетиката и връзките. Създаването на фонда беше контрактувано на днешната среща в границите на самодейността " Три морета " в Букурещ. Създава се и мрежа сред търговско-промишлените покои на 12-те страни от Централна и Източна Европа, които вземат участие в самодейността.

Днешната среща в границите на самодейността " Три морета " е първа стъпка към поемането на съответни задължения за реализацията на общи планове. Очаквам за районната съгласуваност да способства и подписаното в Букурещ съглашение за съдействие за основаването на мрежа сред търговско-промишлените покои на страните от самодейността, съобщи президентът Радев пред публицисти.

Инициативата " Три морета " би трябвало да реализира единодушие за критериите, по които се дефинира значимостта на взаимните планове и се обезпечава тяхното финансиране, акцентира в изявлението си на форума президентът Румен Радев. По думите на президента присъединяване на представители на толкоз високо равнище е залог за търсенето на на практика подходи за насърчаването на бизнеса, икономическото развиване и свързаността в района.

“Имаме към този момент на практика начинания като мрежата на търговско-промишлените покои, като самодейността за капиталов фонд, общ за всички, като бизнес форума, като присъединяване към този момент на Европейската комисия в лицето на нейния президент, секретарят по енергетиката на Съединени американски щати, министърът на външните работи на Германия, т.е. търсят се към този момент на практика подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развиване “, сподели още Радев.

Представители на бизнеса от 12 европейски страни и Съединени американски щати разискват в Букурещ общи планове за районна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа.

Политическите диалози са придружени от бизнес конгрес, на който фирмите от 12-те страни сред Черно, Адриатическо и Балтийско море разискват опциите за взаимни планове в областите превоз, енергетика и връзки.

В рамките на самодейността " Три морета " България търси партньорство по три плана - тунела под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе – Варна и разширението на потенциала на газохранилището в Чирен.

" Разбира се, системата е отворена и за нови планове, само че бъдещето на тази самодейност зависи доста от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене и да минем към този момент в съответни дейности, по тяхната реализация има доста въпроси. Относно структурата на самата самодейност, механизмите за приоритизация на тези обекти, критериите за тяхната приватизация и най-много – финансиране. Към момента самодейността не разполага с финанси ", разясни Румен Радев.

Инициативата " Три морета " сплотява 12 страни членки на Европейски Съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Румъния. Тя е гъвкава политическа платформа, чиято съществена цел е задълбочаване на интеграцията на района на Централна и Източна Европа в границите на Европейски Съюз, посредством по-голяма съгласуваност сред страните участнички по оста " Север-Юг " в основни области - енергетика /енергийна сигурност/, превоз, връзки, осведомителни технологии.

Освен държавни глави, във форума в Букурещ вземат участие също ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейската банка за възобновяване и развиване и на Световната банка.

Първата среща на високо ниво в границите на самодейността " Три морета " се състоя на 15 август 2016 година в Дубровник, Хърватия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР