Специален фонд ще надзирава и направлява ключови решения на руския

...
Специален фонд ще надзирава и направлява ключови решения на руския
Коментари Харесай

"Вместо поглъщане" - руският гигант "Яндекс" потърси компромис с Кремъл

Специален фонд ще надзирава и направлява основни решения на съветския интернет холдинг " Яндекс " - от сигурност на данните и интелектуална благосъстоятелност до структурата на собствеността.

Това оповестиха през вчерашния ден от компанията, а новината повдигна въпроси поради връзките на така наречен Фондация за публичен интерес, която ще поеме тези функционалности, с съветското държавно управление. При фонда ще отидат и " златните акции " на " Сбербанк ", която (контролирана от съветската централна банка) може да взима решения като отчуждаване на активи на компанията.

Когато тези решения влязат дефинитивно в действие, фондацията ще може краткотрайно (и в изключителни случаи) да отстранява управлението на компанията, да блокира покупко-продажби за придобиване и да номинира непрекъснати членове на борда ѝ.

" Обществен интерес "

Според изпълнителния шеф Аркадий Волож ще бъде непокътнат контролът върху всекидневните интервенции, само че няма по какъв начин " Яндекс " да не регистрира обстоятелството, че услугите ѝ, от данни за трафика до доставки на коли и споделени пътувания, са пропити от " публичния интерес ". Самият Волож, който с изключение на съветски е и малтийски жител, ще съобщи по-голямата част от акциите си с право на глас в фамилен концерн.

Със " златния пакет " акции фондацията ще може също по този начин да блокира консолидацията на 10% от акциите в едни и същи ръце (вече не 25%, какъвто бе таванът, до момента в който " златните акции " бяха при " Сбербанк " ). Ще може да се съгласуват и възможни партньорства на компанията с държавни управления на други страни, в случай че възникне такава опция. Организацията ще е записана като " интернационална " в специфичния административен регион на територията на Калининградска област.

Руски университети и неправителствени организации с връзки с съветското държавно управление ще заемат осем от 11-те места в борда на Фондацията за публичен интерес. Позицията на " Яндекс " обаче е, че тази конструкция не е част от държавното управление, а и последната дума имат акционерите.

" С утвърждението на Кремъл "

Това се случва, откакто президентът Владимир Путин помоли премиера и държавното управление да намерят метод да предотвратят попадане на персонални данни на руснаците в непознати ръце. Освен това Москва изиска от компании като " Facebook " да държат сървърите си в Русия.

Миналия месец държавното управление обмисляше закон, с който да се ограничи делът на непознати компани в стратегически звена на софтуерния бранш до 20% (тогава акциите на " Яндекс " поевтиняха с 18 на сто). Идеята по-късно малко се промени. Депутат от Думата предложи така наречен законопроект за значими интернет запаси, с който опцията за непознато притежание в съветския софтуерен бранш се ограничаваше до 50% минус една акция.

Часове след предлагането на " Яндекс " обаче Антон Горелкин, създател на плана, заяви в канала си в " Телеграм ", че го отдръпва и че е " прелестно сюрпризиран " от " доста елегантното " решение. Горелкин увери, че законопроектът му не е бил обвързван с " Яндекс " (а с потребността от " цифровия суверенитет " ), въпреки точно компании като нея да се свързваха с концепцията в мнения на съветски медии.

 Автономна кола на
© Reuters

Автономна кола на " Яндекс ". Често представян като съветски вид на " Google ", холдингът, притежател на най-голямата търсачка в рускоезичния интернет се пробва да конкурира и колоси като " Амазон " на пазара в страната с разнообразни устройства и предлага голям брой и разнообразни услуги.

Само преди две седмици и половина влезе в действие така наречен закон за върховен интернет, даващ на държавни органи опция за надзор на трафика в сериозни обстановки.

След мощния публичен отзив " Яндекс " разгласи и други възможности на преструктурирането. Като благоприятни условия бяха посочени издаване на акции с права на глас за съветски жители, делистване от NASDAQ, китайска конструкция с делене на политически и стопански права по народност или обединяване с други съветски софтуерни компании.

Източници на деловите издания РБК и " Ведомости " настояват, че Кремъл е одобрил смяната, съгласувана с него. Руското президентство обаче отхвърля. На това опонират думите на самия началник на " Яндекс " Аркадий Волож - пред вложители през днешния ден той съобщи, че въпросът дълго е обсъждан " с разнообразни представители на властта ", измежду тях - и с администрацията на президента. А " по кое време и с кото точно, би било неточно да се приказва, описът е дълъг ".

 Директорът на
Директорът на " Яндекс " Аркадий Волож (вдясно) с съветския президент Владимир Путин.

" Яндекс " отстъпи на властта, с цел да резервира независимостта си, в " смразяваща кръвта, само че увлекателна игра на котка и мишка сред страната и " Яндекс ", се споделя в коментар на " Дойче веле ". Медията се базира на досегашния опит в съветската стопанска система и заявяваните планове за държавен надзор на " Яндекс " (преди месеци се появиха клюки, че " Сбербанк " може да изкупи акциите ѝ). " Яндекс " обаче не е ЮКОС, въпреки да не се разпорежда свободно с всички свои планове, продължава " Дойче веле " ; забавно наподобява и това, че " страната е способна да се контракти ", както и че " Яндкес " е в положение да " сведе до знанието на взимащите дефинитивни решения, че в дадената обстановка компромисът е по-добър от поглъщането ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР