Спецакция в СофияКомпанията за криптовалута имала 94 млрд. долара оборот,

...
Спецакция в СофияКомпанията за криптовалута имала 94 млрд. долара оборот,
Коментари Харесай

Разследват финансовата пирамида Nexo

Спецакция в София
Компанията за криптовалута имала 94 милиарда $ оборот, клиент бил уредник на терористична активност

Действали като Ружа Игнатова

Прокурори, следователи и сътрудници на контраразузнаването стартираха през днешния ден огромна акция в българската компания NEXO, търгуваща с криптовалута във Англия, Швейцария, Съединени американски щати и известни офшорни-дестинации. 

Разследването е обвързвано с съмнения, че българите-собственици на компанията, са основали интернационална финансова пирамида, като са заблуждавали искащи чужденци да влагат в биткойни и други криптовалути. Вложителите са били примамвани с предложения за нереално висока рентабилност. Схемата била идентична с тази на Ружа Игнатова, посочена като криптокралица и в търсена в целия свят.



Сийка Милева и Светослав Василев споделиха, че се работело от дълго време по следствието.

“Криптобанката NEXO е основала и поддържа интернационална платформа за продан и предостваяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници са български жители. Криптобанката работи посредством голям брой български сдружения, които по-голямата част от тях съставляват “пощенски кутии ”, т. е. - кухи компании.

Досъдебното произвеждане е под управлението на софийска градска прокуратура, като се проверяват проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами ”, сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор. Според нея през последните пет години като оборот през платформата, са минали над 94 милиарда $. “Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е публично разгласен за уредник на терористични актови ”, сподели още Милева.

“Платформата е работила в доста страни, даже в някои е неразрешена ”, разяснява Светослав Василев, ръководителят на отдел “Киберпрестъпност ” в Националното разследване. Той добави, че са открити над 3,6 млн. транзакции от и към криптоборсата NEXO, като някои от тях били с извънредно рискови играчи.

Проверката за активността на криптокомпанията у нас е почнала преди няколко месеца, откакто непознати служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, наказания по отношение на съветски банки, както и на компании и жители от Русия.



Бившия народен представител Антони Тренчев и приближенията му Настимир Ананиев, който в този момент отново е в Народното събрание, само че от Продължаваме промяната.

Компанията е учредена през 2018 година и ръководена от Коста Кънчев и Антони Тренчев. Последният е някогашен народен представител от „ Реформаторския блок ”. По неофициална информация двамата са в Дубай от няколко месеца. Също през днешния ден стана известно, че депутатът на “Продължаваме смяната ” от предходния парламент Александър Ракшиев също водеща фигура в разследваната Nexo, той е представител на компанията за Пловдив.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР