Спестовни и разточителни, северни и южни, оптимисти и песимисти, лидерите

...
Спестовни и разточителни, северни и южни, оптимисти и песимисти, лидерите
Коментари Харесай

За европейските милиарди трябват проекти, а не кухи обещания

Спестовни и разточителни, северни и южни, оптимисти и песимисти, водачите на страните от Европейския съюз се споразумяха за дълготрайния бюджет на общността (2021-2027г.) на стойност 1.824 трилиона евро, както и за 750 милиарда евро за икономическо възобновяване, препоръчани от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Парите обаче ще са обвързани с условия.

На петия ден от договарянията (21 юли) европейските ръководители склониха средствата за възобновяване да бъдат обезпечени посредством заем от финансовите пазари, изтеглен от Еврокомисията. От тях 390 милиарда евро ще се дават като безплатна помощ, а останалите 360 милиарда ще са заеми. Колкото до общия дълг, неговото погашение ще продължи до 31 декември 2058 година, т.е. от идващото потомство и това ще стане посредством въвеждането на нови налози и с така наречен лични запаси на Европейски Съюз. С други думи, за в действителност безплатна помощ мъчно може да се приказва

Средствата, които са планувани за България от новия бюджет и пакета на Фон дер Лайен "Следващо потомство Европейски Съюз " са близо 29 милиарда евро. Премиерът Бойко Борисов не пропусна да се похвали след края на Европейския съвет, че това е огромен триумф за нашата страна, защото до 2027-а тя получава с близо 1 милиарда евро повече спрямо предходния интервал и то в случай, че в новата финансова рамка са заложени с 62 милиарда евро по-малко. Решението по този начин въодушеви Борисов, че той освен очерта всички вероятни богатства, които ще ни обезпечат огромните европейски пари - от кохезия, селскостопанска политика, развиване на районите и преход, само че и персоналния му принос към процесите в общността.

"Полагам старания да сближавам позициите на моите другари и от Севера, и от Юга, и от Централна, и от Източна Европа. И го споделям от позицията на страна, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение и извършва критериите от Маастрихт. Тя е с най-нисък външен дълг. Досега всичките ни държавни управления са на бюджетен остатък и постоянен фискален запас. Именно затова единствено преди няколко дни страната ни бе поканена с единогласие от финансовите министри на членките да влезе в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. А до февруари България години наред е имала напредък от 3,8 на 100 ", означи Борисов след срещата на върха.

Министър-председателят обаче пропусна да спомене, че вместо предстоящите повече от 9 милиарда евро безплатни средства от пакета на Фон дер Лайен за възобновяване, са ни отредени 7. 7 милиарда, както и че за тази брюкселска берекет би трябвало да представим действителен проект за промени.

Заради постигнатата договорка вицепремиерът Томислав Дончев пък разгласи, че без значение от митингите държавното управление остава на власт, тъй като трябвало да свърши още доста работа по разпределянето на европейските пари. Според него европейските стопански системи са толкоз свързани, че сепаративни ограничения не биха свършили никаква работа. Освен това този проект бил освен за излаз от рецесията, а упорит проект за развиване на съюза.

Очевидно очакванията на ръководещите у нас са шумът на парите да смекчи националното неодобрение и протестиращите да си дадат сметка, какъв добър живот ги чака. Само че няма да се получи. Нидерландсикят министър председател Марк Рюте даде ясно да се разбере, че грантовете няма да отидат напразно. И в случай че някой счита, че условието за промени и господство на закона са нереални пожелания, съществено се е заблудил.

Решенията за понижаване на европейските средства при нарушение на върховенството на закона отсега нататък към този момент ще се вземат от Съвета на страните членки с така наречен квалифицирано болшинство. За да бъде признато обаче всяко едно решение, то би трябвало да бъде гласувано от Европейския парламент. А тази институция разгласи за следващ път преди началото на Европейския съвет на 17 юли, че каквато и договорка да се гласоподава, тя няма да даде "празен чек " за нея, а ще я прегледа деликатно. И в случай че съглашението не включва тъкмо и ясно условие за господство на закона, то няма да влезе в действие. Председателят на Народното събрание Давид Сасоли категорично акцентира, че общите пари няма да стигнат до страни, които отхвърлят европейските правила.

Обвързването на средствата със спазването на главните полезности на блока, като върховенството на закона, беше един от най-противоречивите въпроси в границите на дебата за пакета на Фон дер Лайен и седемгодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Източноевропейски страни като Унгария и Полша, против които не престават следствията за нарушаванията на правилата на правовата страна, се пробваха да предотвратят това обвързване. Колкото и да е необичайно, Бойко Борисов беше измежду водачите, които застанаха твърдо зад условието за господство на закона. При все че точно за това стачкуват хиляди хора в България.

КАРЕ

Без проект за промени ще получим нула

Българският евродепутат Радан Кънев разкритикува хвалбите на премиера за финансирането, което е контрактувано за нашата страна от бюджета на Евросъюза и фонда за възобновяване.

"Позицията на Борисов в Брюксел беше нечестна към българските жители. Той отиде там без да разгласи позициите, които ще пази, без обществено оповестена платформа, без съвещания с Народното събрание и депутатите в Европейския парламент. Естествено - без народен проект и експертен екип. Така си сътвори оправдание да назова всеки резултат триумф. Което и направи. Фондът за обективен преход за въглищните райони е понижен четири пъти, което е голям неуспех и опасност за енергийния преход, който в този момент би трябвало да се финансира с бюджетни средства ", разяснява Кънев.

Според него Борисов, който оповести, че ще получим 29 милиарда евро, се е изказал крайно неточно - огромна част от тези средства могат да бъдат вложени само въз основа на Национален проект за възобновяване и промени. Такъв проект ние нямаме, т.е. към този момент получаваме нула.

Радан Кънев заяви също, че е въведена така наречен Ръчна спирачка и парите за всяка страна могат да бъдат спирани, в случай че не се организират промени по рационализация на стопанската система и акомодация към “Зелената сделка”.

"Борисов се изрече (може би единствената “програмна заявка”) в интерес на повече дотации и по-малко заеми. Резултатът е тъкмо противоположния. По мое мнение това не е неприятен резултат. Заемите и финансовите принадлежности са по-силен и по-прозрачен модел на вложения. Трудно обаче може да се дефинира като “успех”. Накратко - в случай че нямаш цели и стратегия, не можеш да отчетеш триумф. Правителството приключи нула на нула. Но жителите на България, и изключително хората в Маришкия басейн, загубихме доста ", заключи Кънев.

Какво да чака страната

В интервала 2021-2027 година нашата страна може да получи от Европейски Съюз близо 29 милиарда евро, като към 16,7 милиарда ще са от дълготрайния бюджет. По предварителни калкулации и планирани данни от инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “ са ни отредени 12,3 милиарда евро. Според финалното съглашение по-голямата част от тях (7,7 милиарда евро) ще са безплатни средства, а останалите 4.55 милиарда ще са под формата на заеми. Най-много грантове се чакат по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (6,23 милиарда евро) и на Фонда за обективен преход (общо 1,2 милиарда евро).

За България е очакван спомагателен грант и по линия на Кохезионната политика – 656 млн. евро, и за развиване на селските региони – 188 млн. евро.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР