Спешно свикват председателски съвет в Народното събрание, след като стана

...
Спешно свикват председателски съвет в Народното събрание, след като стана
Коментари Харесай

Спешно свикват председателски съвет в НС заради нотата от Русия

Спешно привикват председателски съвет в Народното събрание, откакто стана ясно, че има възможност Русия да затвори посолството си в София поради експулсирането на 70-те съветски дипломати.

Предложението на " Възраждане " беше да се извикат незабавно Кирил Петков и Теодора Генчовска, която сега лети към България, с цел да може да се разиска " обстановката с съветския ултиматум и това, което идва като ответна реакция от страна на Русия във връзка изгонването на 70-те съветски дипломати от нашата страна ", изясни Костадинов пред публицисти в коридорите на Народно събрание, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че са разбрали за нотата от медиите и незабавно са поискали председателският съвет да се събере незабавно. По думите му настояването да се извикат Петков и Генчовска - дружно с екипа ѝ, е било признато.

Действията на държавното управление ни водят към разкъсване на връзките с Русия, уточни водачът на " Възраждане ".

Председателите на парламентарните групи не били известени за нотата.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че ще изискат информация. 

" Това ще се случи в идващите часове, ще изчакаме министър Генчовска да кацне ", сподели Иванов.

Същото удостовери и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

" Ние нямаме никаква информация, ще изчакаме Теодора Генчовска или представител на Министерство на външните работи да изясни. Категорично считаме, че такава информация би трябвало да се разиска на председателски съвет ", означи Атанасова.

Освен министър Теодора Генчовска, в Народното събрание за извикани незабавно вътрешният министър в оставка Бойко Рашков, както и шефове от структурите на ДАНС.

Малко по-рано от Министерство на външните работи публично потвърдиха, че са получили нотата от Елеонора Митрофанова.

Тя връчи вербална нота, с която в безусловен звук се слага искане за отдръпване до 12:00 часа на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства. Това се показва в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до медиите.

В нотата се декларира, че в противоположен случай " пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България ".

От своя страна министър председателят в оставка Кирил Петков изиска Русия да изтегли нотата. " Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Убедени сме, че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота. Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ", гласи изказването на премиера Петков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР