Спешно изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска и

...
Спешно изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска и
Коментари Харесай

Генчовска: Получих от ДАНС списъка с нежеланите руски дипломати

Спешно чуване на външния министър в оставка Теодора Генчовска и ръководителя на ДАНС по отношение на напрежението в връзките ни с Русия след решението за експулсиране на 70 съветски дипломати от страната ни и ултиматума на Москва България да анулира решението си, с цел да не прекъсне Русия дипломатическите си връзки със София.

Извънредният председателския съвет завърши нощес към 23:30 ч., съобщи Българска национална телевизия.

Външният министър сподели, че е получила описи от ДАНС с имена на нежелани дипломати и подробни методически инструкции, изпратени от началника на кабинета Лена Бориславова.

Дала съм точната информация какви инструкции са ни поискани, всичко е с гриф. Очакваме инструкции от премиера какво да предприемем от тук насетне, съобщи външният министър в оставка.

На въпрос на Българска национална телевизия кой е взел решението за отзоваването на 70 съветски дипломати, тя съобщи:

Затова беше извикан ръководителят на ДАНС, попитайте него.

Генчовска акцентира още един път, че чака инструкции от премиера - писмени инструкции.

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че още на следващия ден ще подадат сигнал в прокуратурата да се проверява министър председателят в оставка Кирил Петков.

Вчера на закрито съвещание министър председателят е лъгал брутално. Първо - еднолично решение и напън върху службите за сформиране на описи. Вярно е, че е давал устни разпоредби. Това съобщи ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.

Той съобщи, че дипломатите са изгонени не по правилото на взаимност, а по описи. Има два листата на ДАНС, съобщи Йорданов.

Кирил Петков лъже - няма никакви отчети на ДАНС и разпоредби на съвета.

Според съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, става дума за извънредно комплицирани процеси - административни и политически.

Докато не се обясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни тълкования. Този Председателски съвет нямаше по какъв начин да откри нищо - нито като подготвеност, нито като формат на осъществяване, разяснява Иванов.

Снощи Председателският съвет не е взел съответно решение какво да се прави оттук насетне. Всички участници обаче са безапелационни, че във връзка с линията София - Москва, решението би трябвало да бъде взето от Министерския съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР