Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. Взето е

...
Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. Взето е
Коментари Харесай

Регистриран е птичи грип в Узунджово

Спешно е свикано съвещание на Областната епизоотична комисия.

Взето е решение за ограничаващи ограничения за недопускане разпространяването на болеста. Издадена е заповед от регионалния шеф, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към казуса.

Незабавно би трябвало да се свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да се срещнат членовете с епизоотичната конюнктура и да се набележат съответни ограничения за попречване проникването на заболяването на територията на съответните общини. До 10 ноември би трябвало да бъде известен документално регионалният шеф за осъществяване на набелязаните ограничения.

Областната дирекция по сигурност на храните се привежда в положение на нараснала епизоотична подготвеност. Директорът й би трябвало да провежда взаимни инспекции с представители на орнитоложките сдружения, ловно-рибарските сдружения и на държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Той ще провежда осъществяване на непрекъснат ветеринарно-медицински надзор от ОДБХ за съблюдаване на ограниченията за био-сигурност в птицевъдни обекти.

Забранява се провеждането на пазари и изложения за птици на територията на Хасковска област. Трябва да се провеждат периодически клинични прегледи и при подозрение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични проучвания.

Собствениците и шефовете на птицевъдни обекти да не позволяват излизането на птиците отвън дворовете на стопаните, както и контакт сред птици живеещи в дивата природа и домашни птици.

Фуражът би трябвало да се съхранява в закрити пространства, а домашните патици и гъски да се отглеждат разделно от други типове домашни птици.

Собствениците на птицевъдни обекти би трябвало да уведомят неотложно обслужващия обекта ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място, при отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или при повишена смъртност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР