Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна

...
Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна
Коментари Харесай

Промяна в пенсионната система иска бившият управител на НОИ Христосков

Спешно да се подхващат ограничения за смяна в българската пенсионна система . Това е мнението на някогашния шеф на Националния застрахователен институт проф. Йордан Христосков.

Мнението му бе показано в позиция от АИКБ ден след завършилата интернационална конференция " Многостълбовите пенсионни системи в Европа - изгоди и бъдеще ". Тя бе проведена от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.
 Депутатите одобриха промени при пресмятане на пенсиите
Депутатите одобриха промени при пресмятане на пенсиите

Изборът по коя методика да се пресмята пенсията ще се ползва до 2023 година

Сред измененията е незабавна анулация на опцията за прекачване на средства от втория към първия дирек, увеличение на вноските във втория дирек от 5% на 10 %, дори и с цената на понижаване на вноските в първия дирек или налога върху приходите.

Като спънки за развиване и реализиране на нужното доверие в пенсионната система у нас Христина Митрева уточни постоянно изменящото се трудово и пенсионно законодателство и незадоволителната осведоменост на обществото за пенсионните схеми.
 Манолова готви сезиране на Конституционен съд за пенсиите и обществените права
Манолова готви сезиране на Конституционен съд за пенсиите и обществените права

Максималният размер на пенсиите, се трансформира от 910 на 1200 лева

Коефициентът на редукция на пенсията от първия дирек (задължителното пенсионно обезпечаване - НОИ) е неправдив за родените след 01 януари 1960 година и рестриктивен за стопанската система, гласи позиция на АИКБ. При актуалното му пресмятане той ощетява с 10% пенсионерите и препятства развиването на финансовия пазар у нас , твърдят от бизнеса.

Около това се сплотиха всички участници в интернационалната конференция за пенсионната система. От бизнеса акцентират аргументите за сериозния недостиг в първия дирек на пенсионната ни система - Национален осигурителен институт. Сред предпоставките са неприятната демографска обстановка - застаряващото население и емиграцията.

По данни на Национален статистически институт и Министерство на финансите сега в България съотношението на заетите в частния бранш към това на заетите в бюджетния бранш и пенсионерите е 1,9 души към 2,6 души .

По този индикатор страната ни е в дъното на класацията освен в Европейски Съюз . Решение на казуса, който основава това неподходящо съответствие за пенсионната система може да се търси в развиването на финансовия дирек.
 Снимка 417699
Източник:

Трябва да работим за по-добро контролиране на етапа на погашение на пенсиите от втория (капиталов) дирек (задължителното в допълнение пенсионно обезпечаване - б.р.) и създаване на ограничения за поощряване и привличане на повече осигурителни вноски в него ", съобщи ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той добави още, че в страните с най-хубави пенсионни системи пенсионните фондове имат и ръководят активи , чиято стойност е над 60% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна. В България този % е едвам 12%.

В допълнение, съотношението сред финансирането на планове от финансовия пазар и банковото кредитиране е два пъти по-неблагоприятно в Европейски Съюз в сравнение с в Съединени американски щати. България е на дъното на класацията в Европейски Съюз, гласи позицията на АИКБ.
 Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии поради законодателните промени
Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии поради законодателните промени

Причината е отпадането на прихода за 1997-1999 година

" Според участниците в интернационалния конгрес тристълбовият модел е извънредно сполучлив и дава опция за разнообразни форми на взаимоотношение, които да обезпечат почтени и сигурни пенсии. Те бяха безапелационни обаче, че не трябва трите стълба да се опълчват, а да се преглеждат като взаимодопълващи се елементи на едно цяло ", се споделя в мнението на АИКБ, изпратено до медиите.

В конференцията участваха министърът на труда и обществената политика Бисер Петков , ръководителят на Комисията труда, обществената и демографската политика Хасан Адемов , ръководителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов , ръководителят на КФН Бойко Атанасов , ръководителят на Pensions Europe Янвилем Боума , представители на пенсионноосигурителни сдружения от България и Европейски Съюз, работодателски организации, синдикати и неправителствени организации.
 Синдикатите подготвени да пресмятат пенсии с молив и лист
Синдикатите подготвени да пресмятат пенсии с молив и лист

КНСБ: Една симулация се трансформирала в спекулация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР