Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка

...
Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка
Коментари Харесай

Здравното министерство ще готви промени, които да облекчат донорството

Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и незабавна инспекция за какво договорът с Виенската клиника за осъществяване на трансплантации не е удължен. Това ще предприеме министерството на опазването на здравето след незабавна среща при премиера Бойко Борисов.

В Министерския съвет министър председателят одобри фамилията на Адриан Петков, който умря в събота, до момента в който чака за белодробна трансплантация, съобщи Българска национална телевизия.

След като през последните две седмици трима души, нуждаещи се от белодробна трансплантация, в последна сметка не съумяха да дочакат такава и изгубиха живота си , през днешния ден имаше незабавна среща при премиера Борисов. На нея участваха здравния министър Кирил Ананиев, шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, както и фамилията на 29-годишния Адриан Петков, който умря в събота.

Четири съществени неща бяха решени на тази среща. Първо здравният министър Кирил Ананиев е провел незабавни диалози със свои сътрудници здравни министри от европейски страни, които да изпратят лекари специалисти в България, с цел да стартира построяването на потенциал тъй че белодробни трансплантации да стартират да се реализират и у нас. Второ - ще бъде основан народен указател на всички хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, тъй че във всеки един миг да е ясно тяхното положение и в какви периоди би трябвало да се работи. Трето - ще бъдат назначени незабавни инспекции, първата от които за какво е преустановен контракта и не е удължен договорът с клиниката с Виена, където до предходната година са се осъществявали белодробните трансплантации на български жители и ще бъде направена инспекция по случая на Адриан Петков.

" Специално за Адриан ще създадем инспекцията за този интервал, както и инспекция по принцип, за какво не е възобновен договорът с австрийската клиника. Искаме да стигнем до край в нашите следствия - минимум, с цел да отговорим на родителите на Адриан ", съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР