Спешни мерки за спасяване на малките предприятия във филмовата индустрия

...
Спешни мерки за спасяване на малките предприятия във филмовата индустрия
Коментари Харесай

Филмови дейци: Трябва инстинкт у властта към културата, за да се опази паметта на нацията

Спешни ограничения за избавяне на дребните предприятия във филмовата промишленост и на кинодейците, които изгубиха приходите си, изиска Съюзът на българските кино дейци (СБФД) в писмо до министъра на културата Боил Банов.

" Предлагаме да се образува работна група, управлявана от изпълнителния шеф на Националния кино център, в която да вземат участие неправителствени организации. Групата би трябвало да изготви оценка на загубите в кратковременен и средносрочен проект от рецесията ", изясни Милко Лазаров, ръководител на СБФД, в който членуват към 600 кино дейци.

Публичен фонд за поддръжка на най-нуждаещите се създатели

Изготвянето на проект за попречване на следствията и ограничение на вредите за дребните компании във филмовата ни промишленост, само че и за създателите и експертите в този бранш. Това е другата задача, която се предлага да свърши тази работна група.

Така работната група ще спомага на Министерството на културата и на Изпълнителна организация " Национален кино център " за намиране на най-работещите решения за избавяне на бранша.

Специален обществен фонд би трябвало да се образува, с цел да се обезпечи финансова поддръжка на най-нуждаещите се сега създатели, приканва Лазаров. Според него фондът би трябвало да търси пътища за справяне с следствията след края на пандемията COVID-19. " Това ще стане, като се усили държавното подкрепяне за производството на филми в кратковременен проект ", предлага той.

В най-засегнатите от епидемията страни като Италия, Франция, а даже консервативната Англия държавните управления насочиха поддръжката си първо към територията на културата. " Тези страни имат инстинкт и знаят, че първо би трябвало да запазят паметта на нацията ", съобщи Лазаров.

Загубите на самостоятелния културен бранш към този момент са 18 млн. лв.

Независимият културен бранш разгласи, че загубите му от рецесията към този момент приближават 18 млн. лева Вторите междинни резултати демонстрират, че размерът на направените досега разноски за несъстояли се културни прояви е 3 201 927 лева, а на предстоящите загуби до юли - към този момент 17 693 633 лева
Първите междинни данни бяха обявени на 26 март въз основа на анкета, попълнена за три дни от малко над 500 независими създатели и организации, като общата сума на загубите до месец юли 2020 година бе изчислена на близо 7 млн. лева
Културните институции бяха първите затворили порти още преди оповестяването на изключителното състояние. Театри, свободни подиуми, галерии, пространства за изкуство остават затворени, а редица фестивали се отсрочват.
Преговорите с Министерството на културата започнаха на 27 март с онлайн конферентна среща. В нея участваха представители на самостоятелния бранш и министър Боил Банов. На втората среща, извършена на 31 март, той даде обещание да обезпечи спомагателни средства от държавното управление за зареждане на единствения фонд, с който министерството разполага - фонд " Култура ". В него ще се обособят две стратегии - обществена и структурна, които непосредствено ще поддържат свободно практикуващите актьори и организациите, които са оперативните звена в културната стопанска система.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1436)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР