Спешната помощ по въздух е на път отново да ни

...
Спешната помощ по въздух е на път отново да ни
Коментари Харесай

Новият транспортен министър може да откаже медицинските хеликоптери, договорени от службашите на Радев

Спешната помощ по въздух е на път още веднъж да ни подмине макар че процедурата за избор на реализатор, който да прави полетите, е на финала. Служебният министър на превоза Христо Алексиев на 1 юни утвърди решение за избор на реализатор – италианската компания ALIDAUNIA S.R.L и разгласи, че хеликоптерите се чакат доникъде на месец юли. Но новият отраслов министър Георги Гвоздейков разгласи в собствен пост, че смята сключването на контракт за аутсорсване на тази активност за безумство, което ще ощети държавния бюджет, написа " Сега ". 
 
Гвоздейков поема министерския пост след яростно опълчване със служебния кабинет поради решението му да закрие ръководената от него компанията " България Хели Мед Сървиз ". Създаденото от кабинета " Петков " сдружение бе закрито през февруари, а активността му – трансферирана към държавния авиационен оператор. Така пропадна и оповестената от " България Хели Мед Сървиз " социална поръчка за изсъхнал лизинг на хеликоптер. Процедурата бе стигнала до отваряне на предложения, само че по този начин и не завърши и бе прекъсната. Вместо нея транспортното министерство разгласи нова процедура за избор на реализатор за осъществяване на полети и след подадени две предложения за победител бе оповестена италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. 
 
Фирмата предложи цена от 17 954, 52 лева за 1 час полетно време без Данък добавена стойност, като се планува за две години да бъдат навъртени 1000 часа във въздуха. Така общата цена на поръчката доближава 17,9 млн. лева В тази сума е включена както обезпечаването на техниката, по този начин и на екипажи и на наземен личен състав. Така на процедура цялата активност се аутсорсва. Наред с това в проектодоговора е планувано заплащането да се прави на месечна база в размер на 1/24 от общата стойност, т.е. твърдо заплащане без значение от активността.     
 
Според Гвоздейков това решение е доста по-неизгодно от потреблението на вертолет на изсъхнал лизинг, каквато бе оповестената от " България Хели Мед сървиз " поръчка. При нея се предвиждаше да се наеме един хеликоптер, като екипажите са на българското сдружение и единствено минават през образование при доставчика на машината. Прогнозната стойност на оповестената при Гвоздейков поръчка бе 963 002 евро без Данък добавена стойност за една година с алтернатива за удължение без разноските за образование за още една година (793 002 евро). 
 
" Защо аутсорсваме активност по най-безумния метод, за която България получава финансиране по ПВУ и е задължена да построи системата HEMS? Защо би трябвало да бъде подписан безусловно неблагоприятен и неефикасен контракт, ощетяващ напълно държавния бюджет, при по този начин заложените условия? ", написа в собствен пост във Facebook Гвоздейков. Той пресмята, че по този метод хазната ще бъде ощетявана с по 400 000 лева на месец. 
 
Вчера не стана ясно на този декор какви дейности ще предприеме новия министър. Гвоздейков не отговори на въпроса на изданието ще приключи ли процедурата. Законът за публичните поръчки планува подписване на контракт най-малко 14 дни след одобрение на решението за класиране. Закон за обществените поръчки дава лимитирани благоприятни условия за преустановяване на процедурата в такива случаи, само че въпреки всичко тя може да бъде спряна и по целенасоченост – при отпадане на нуждата от осъществяване на процедурата или от възлагане на контракт вследствие на основна смяна на събитията.
 
Сметки
" Съгласно контракта и предоставеното ценово предложение от близо 18 000 000 лв. без Данък добавена стойност (без включително гориво, аеронавигационно обслужване и такси), следва да бъде осъществявана описаната нагоре услуга с два хеликоптера за две години. Това значи, че Българската страна би трябвало да заплаща месечно 1/24 от общата цена или 750 000 лв. без Данък добавена стойност, без значение дали има или няма осъществявани действителни полети за избавителни задачи. Всичко това буди съществено неразбиране и подозрение, за какво откакто авиационния бизнес в международен мащаб и европейските регулации оферират опцията да бъде сбъднат тъй наречените " Сух лизинг " (наем на хеликоптер без екипаж), който е в пъти по-изгоден и ще подкрепи дейно построяването на системата HEMS в България.
 
Пример от международната и европейска практики:
- закрепена месечна цена за наем на два хеликоптера с включена застраховка: 200 000 лв..
(цена на летателен час: 1200 - 1500 лева) 
- при изискване, че имат общо 10 летателни часа за месеца: 15 000 лв..
- разноски за хонорари на екипажи и механически личен състав: 135 000 лева 
Общ разход: 350 000 лв. за месец! ", пресмята Гвоздейков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР