Спешна проверка на лекарите в Плевенската болница разпореди здравният министър

...
Спешна проверка на лекарите в Плевенската болница разпореди здравният министър
Коментари Харесай

Проверяват всички лекари, преглеждали починалото 1-годишно детенце в Плевен

Спешна инспекция на лекарите в Плевенската болница разпореди здравният министър Кирил Ананиев. Причината е умряло момченце на годинка. Според околните на детето за 12-часовия престои в лечебното заведение медицинските лица даже не са съумели да му сложат абокат.

Всичко почнало на 10 юли, когато фамилията се прибира от море с дребния Александър. Детето подвига температура, повръща и има стомашно-чревни проблеми. Консултирали са се с персонален доктор, по-късно в частна клиника в Плевен и е предложено домашно лекуване. Три дни детето е с висока температура и родителите се обръщат към екипа в Университетската болница в Плевен.

По думите на майката пред Нова телевизия температурата на детето е достигала до 39 градуса. Прието е в детско поделение, с цел да му бъдат направени кръвни проучвания и е настанено в инфекциозно поделение.

" Навикаха ни какво вършим в Плевен, за какво сме отишли вечерта. Приеха ни. Сложиха ни система, от която изтече доста малко и беше спряна. Казаха ми да му давам останалото от двете банки през устата. На всяка глътка детето изхождаше. Повиках сестрата, тя ми сподели, че значимото е, че не повръща ", описа майката на Александър - Велислава Иванова.

На идната заран детето е с доста висока температура - 39,7 градуса. Даден му е антибиотик и урбазон.

" Малко по-късно детето стартира да гледа в една точка и не реагираше по никакъв метод. Извиках ги. Удариха му два шамара и разбрах, че детето е изпаднало в потрес ", описа майката.

Момченцето е преместено в друга зала, сложена му е инжекция. Медицинските сестри се опитвали да намерят вени, лекари съвсем не влизали, са думите на майката.

Адвокатът на фамилията Стефан Гецов изясни, че е изискал ексхумация на детето, защото не е направена аутопсия.

Според юриста лекарите и сестрите в болничното заведение или са постъпили немарливо или са показали неведение. Определеният по заведеното дело прокурор, си е направил отказ.

Говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков съобщи, че детето е било с тежка чревна зараза, мощно обезводнено. " Лекарите от плевенската болница не са знаели, че на детето е било приложено някакво, въпреки и неефективно, лекуване. Виждат, че е в доста неприятно положение ", сподели той.

По думите му са направени проучвания, които преди този момент не са направени. " На малко дете не може да се влее цяла система. Детето в действителност е признато в доста тежко положение ", съобщи Цветков. По думите му, детето е пристигнало на четвъртия ден от утежняването на положението си, а тези заболявания са доста рискови за децата.

Според експертът по здравно право доктор Мария Петрова в България липсва стандарт за метода, по който се води здравната документи. По всяко време може да се впишат в документите осъществени дейности от медицински лица.

Според нея родителите са спазили препоръките на персоналния доктор и на медиците в частната болница. Имало въпроси за какво от Ловеч отиват в Плевен, което съгласно Петрова не изхождало от положението на детето.

В Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев изрази съболезнования на родителите на умрялото в Плевен дете. Няма по-голямо злощастие от това да загубиш дете, изясни той в коридорите на Народното събрание и съобщи, че е назначил инспекция. Тя ще обхване екипа, който е работил в плевенската болница, само че и всички останали медици, които са взели участие с лекуването на детето. Министърът желае оптимално бързо министърът да му се рапортува резултатът от инспекцията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР