Спекулативното и необосновано покачване на цените на тока (за бизнеса

...
Спекулативното и необосновано покачване на цените на тока (за бизнеса
Коментари Харесай

ЛОША ПРОГНОЗА! Поскъпването на тока води до фалити!

Спекулативното и голословно повишаване на цените на тока (за бизнеса - б.р.) ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и "замразяване " на приходите в редица сектори и браншове. Това се споделя в взаимна позиция на двете съществени синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа ". Откритото им писмо бе изпратено до медиите.

Двете организации споделят терзанията на българския бизнес, че явно има проблем, който основава напрежение на енергийния пазар.

Прозрачност, надеждност и предсказуемост - това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар, се споделя в позицията на синдикатите. Според тях, нещо в този пазар не работи както би трябвало.

През последните месеци обилни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници.

Изкуствено бе ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата - дребни, нерегулярни лотове, липса на профилирани артикули. Това естествено води до ирационални ценови равнища, които изрично не могат да бъдат избрани като референтни, пишат от КНСБ и КТ "Подкрепа ".

Синдикатите правят оценка, че резултатът от това спекулативното и голословно повишение на цената на тока ще засегне освен бизнеса. То ще докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули. Увеличението визира държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители. Пренасяйки се към цените на контролиран пазар, ще засегне всеки битов клиент.

От двете организации молят за незабавни и съответни стъпки към ограничение на нездравословни практики и недопускане на напрежение в систематана българската енергетика и промишленост при започване на зимния интервал.

Петте оферти на синдикатите са:

Министерство на енергетиката да предприеме стъпки за предложение на законодателна самодейност за разширение на функционалностите на КЕВР за следствие на злоупотреби и наказания при пораждане на спекулативно държание на пазара;
Министерство на енергетиката и БЕХ да подхващат организационни стъпки за обезпечаване на дълготрайни артикули (енергийни пакети в границите на месец до година), съответстващи на профила на главната част от клиентите на свободен пазар;
Министерство на енергетиката и БЕХ да проучват резултата от повишението на цените на електрическата сила за държавните сдружения, като се регистрира осъществяването на ремонтните, индустриални и обществени стратегии през 2017 година и подготовката за последващо ценово решение за контролиран пазар през 2018 година;
Работата и обсегът на свободния пазар да бъдат усъвършенствани посредством ускорение на процеса на въвеждане на пазарния сегмент "пазар в границите на деня " и да се обезпечи неговата ликвидност - ЕСО и БНЕБ;
Министерство на енергетиката и БЕХ да подхващат организационни стъпки за смяна на графиците за подаване на поръчки към публичния снабдител.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР